Σημαντική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών χαρακτηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την άμεση απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα ακόμα εθνικό έγκλημα ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας.
Σε αυτό το κλίμα ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επιφυλάχθηκε να μιλήσει επί του νομοσχεδίου πριν την ακρόαση φορέων ενώ ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σημαντική τομή» στην ανάπτυξη της χώρας που αφορά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και τόνισε ότι αυτό το σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ καλώντας τους πολίτες «σε παλλαϊκό μέτωπο για να υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία και τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος επεσήμανε ότι «άλλο είναι η ανάδειξη λαθών και αδυναμιών και η στήριξη κεκτημένων και άλλο η στείρα εμμονή σε αναποτελεσματικές δομές. Αυτό το νομοσχέδιο συνοδεύεται από την ελπίδα διαμόρφωσης ενός σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης προς όφελος των καταναλωτών»
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω της εισηγήτριας του κόμματος Ραχήλ Μακρή ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου ενώ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι, το καταψηφίζουμε είτε με τη σημερινή του μορφή είτε με βελτιωτικές ρυθμίσεις»
Την ισχυρή αντίθεση του κόμματός της στη σχεδιαζόμενη καθετοποίηση της ΔΕΗ, εξέφρασε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα.
«Το νομοσχέδιο υποθηκεύει το μέλλον και των εγγονιών μας. Είναι μια ολέθρια, πολιτική, κοινωνική και οικονομική πράξη η απόσχιση και πώληση της μικρής ΔΕΗ» υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών Πάρις Μουτσινάς, ζήτησε την απόσυρση του και τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αν η κυβέρνηση δεν καταθέσει «αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω» και ζήτησε την κατάθεση μέχρι την Παρασκευή αναλυτικού πίνακα με όλους τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ.