Θεωρείται ο καλύτερος φωτογράφος στο Νότιο ημισφαίριο, αποτελεί ιδρυτικό μέλος και τον μοναδικό Αυστραλό της Παγκόσμιας Ακαδημίας Φωτογραφίας και έχει αποσπάσει επανειλημμένως διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ αυτών και το βραβείο για την καλύτερη αθλητική φωτογραφία στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.
Ο λόγος για τον ελληνικής καταγωγής Delly Carr ή Παντελή Καραγιάννη, ο οποίος είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που επέλεξαν να μετατρέψουν το χόμπι τους σε επάγγελμα. Και όπως προκύπτει μετά από 25 χρόνια ενασχόλησης με την αθλητική φωτογραφία, το... πείραμα πέτυχε!
Ο πατέρας του ήταν αυτός που του χάρισε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή στην ηλικία των εφτά ετών. Ήταν μια μικρή πλαστική κάμερα, ονόματι Diana F, που πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν σήμερα για να προσδώσουν έναν ρετρό 'αέρα' στις λήψεις τους. Εκείνα τα χρόνια βέβαια δεν ήταν παρά μια φθηνή κάμερα που μπορούσε να αγοράσει ο καθένας από το σουπερμάρκετ!
Ως κλασική περίπτωση παιδιού μεταναστών, ο Delly πέρασε τα σχολικά του χρόνια μελετώντας σκληρά για να μπει στο πανεπιστήμιο, που θα του εξασφάλιζε ένα σίγουρο μέλλον, όπως επιθυμούσαν για αυτόν οι γονείς του. Όμως η φωτογραφία βρισκόταν πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού του.
«Η φωτογραφία και ιδιαίτερα η αθλητική φωτογραφία κυλούσε πάντοτε στο αίμα μου. Τα σαββατοκύριακα πήγαινα και έβγαζα όπου μπορούσα φωτογραφίες από σπορ», εξομολογείται ο Delly στο Νέο Κόσμο.
Αφού τελείωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές, με πτυχίο στα οικονομικά, εργάστηκε για περίπου έξι χρόνια σε μια εταιρία στον τομέα του μάρκετινγκ. Ωστόσο, ο επιχειρηματικός κόσμος, παρόλα τα «θέλγητρά» του, δεν τον έκανε χαρούμενο και με την πρώτη ευκαιρία πήρε την απόφαση για το μεγάλο βήμα να ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία.
Το 2000 υπήρξε χρονιά σταθμός στην καριέρα του, καθώς κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη αθλητική φωτογραφία στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ.
Το πάθος του για τη φωτογραφία είναι τέτοιο που ο ελληνικής καταγωγής φωτογράφος μάζεψε ό,τι οικονομίες είχε προκειμένου να φωτογραφίσει διά αέρος την εκκίνηση του τρίαθλου στον ωκεανό της Χαβάης. Έτσι, νοίκιασε ένα ελικόπτερο, το κόστος του οποίου ισοδυναμούσε με «βόμβα», όπως έχει ο ίδιος εξομολογηθεί και τράβηξε την εκκίνηση της κολύμβησης από το τρίαθλο, από ύψος 500 ποδιών. Φυσικά του χάρισε και το βραβείο.
Ήταν η πρώτη τιμητική διάκριση από τις πολλές που ακολούθησαν και μάλιστα σημαδιακή, καθώς εξομολογείται πως ακόμη και σήμερα πολλοί τον συστήνουν ως τον άνθρωπο που το έργο του κέρδισε αυτό τον τίτλο.
Η καλύτερη φωτογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ 2000
Η αναγνωρισιμότητα που απέκτησε στο χώρο όλο και μεγάλωνε, καθώς με τον φωτογραφικό του φακό κάλυψε από τότε τις περισσότερες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στην Αυστραλία, αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς, τους αγώνες της Κοινοπολιτείας (Commonwealth games) και φυσικά τις Ολυμπιάδες που ακολούθησαν, μεταξύ αυτών της Αθήνας το 2004 και του Λονδίνου το 2012.
Έχει λοιπόν, γυρίσει με την κάμερά του ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά δεν θα μπορούσε να έχει παραλείψει τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, την Ελλάδα!
Πολυταξιδεμένοι σαν τον γιο τους, οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Σύρο και το Καστελόριζο, ως παιδιά μεγάλωσαν στο Κάιρο της Αιγύπτου, για να μεταναστεύσουν τελικά στο Σίδνεϊ, όπου και γεννήθηκε ο Delly, που για πολλά χρόνια άκουγε στο όνομα Παντελής.
Ο Delly περιγράφει πως μεγάλωσε με τα καλύτερα στοιχεία της ελληνικής και αυστραλέζικης κουλτούρας.
«Μεγάλωσα σαν Έλληνας, αλλά και σαν Αυστραλός, καθότι ο πατέρας μου και η μητέρα μου ήταν ευχαριστημένοι με αυτή τη χώρα. Έτσι λοιπόν, σαν μια τυπική οικογένεια μεταναστών, μεγάλωσα με τα καλύτερα στοιχεία από τους δύο "κόσμους". Μιλούσα ελληνικά, πήγαινα στο ελληνικό σχολείο, στην εκκλησία την Κυριακή, σε ελληνικούς χορούς».