«Συνηθισμένο! Περιμένεις τέσσερα χρόνια για να δεις την Ελλάδα να εκδίδει νέο ελληνικό ομόλογο και ξαφνικά σκάνε δύο απανωτά (ή κάπως έτσι)». Με αυτό τον τρόπο σχολιάζεται σε blog της Wall Street Journal το σενάριο επικείμενης επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων μετά την πρώτη έκδοση του Απριλίου που προσέλκυσε πολλούς ενθουσιώδεις αγοραστές.Τώρα η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει ξανά και σύντομα, όπως υποδηλώνουν τα σχόλια αξιωματούχων, με πιθανότερο σενάριο μια συναλλαγή διάρκειας τριών ετών.
Γιατί όμως η Ελλάδα να «χτυπήσει» τώρα;, διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου.
Πρώτον, στο υφιστάμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι επενδυτές διψούν για σχετικά υψηλότερες αποδόσεις. Οι ελληνικές αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά τους, αλλά ακόμη κι έτσι, είναι ελκυστικές σε σύγκριση με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Δεύτερον, η πρόσφατη έκδοση ομολόγων αξίας 3 δισ. ευρώ στέφθηκε από εκκωφαντική επιτυχία. Το ομόλογο, με ωρίμανση το 2019, εκδόθηκε με απόδοση 4,95% και τώρα, λιγότερο από τρεις μήνες μετά, διαπραγματεύεται στο 4,18%, σύμφωνα με την Tradeweb. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές που αγόρασαν το ομόλογο έχουν κέρδος από την επένδυσή τους. Οι τιμές αυξάνονται όταν οι αποδόσεις πέφτουν.
Τρίτον, μετά και την αναδιάρθρωση χρέους το 2012, στο πλαίσιο της οποίας το πιο βραχυχρόνιο ομόλογο έγινε αυτό που λήγει το 2023, η χώρα δεν έχει πλέον βραχυπρόθεσμο χρέος. Συνεπώς, ένα τριετές ομόλογο με απόδοση περίπου 2,9% θα ήταν πιο ελκυστικό σε σχέση με το πορτογαλικό ομόλογο λήξεως 2017 και πιθανότατα θα είχε σημαντικές πιθανότητες να αποδώσει στις δευτερογενείς αγορές μετά την αρχική έκδοση.