Το σκηνικό εξαρχής δεν ήταν και εξακολουθεί να μην είναι ευνοϊκό: η ύφεση συνεχίζει να αφήνει τα σημάδια της, η ανεργία πλήττει καίρια τους νέους, ο δημόσιος τομέας συρρικνώνεται αναγκαστικά και ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει όλο αυτό το πλεονάζον δυναμικό. Κι όμως, μέσα από αυτές τις συνθήκες «ερειπίων» αναδύονται στην Ελλάδα εταιρείας υψηλής πρωτοπορίας.
Η βρετανική εφημερίδα Telegraph αποθεώνει τις ελληνικές start up εταιρείες σημειώνοντας πως μόνο πέρυσι δημιουργήθηκαν 144, έναντι 16 που είχαν συσταθεί το 2010.
Μπορεί τα στοιχεία αυτά να μην είναι εντυπωσιακά από μόνα τους, δεδομένου ότι 500 start-ups δημιουργήθηκαν στη Βρετανία το 2013, ωστόσο οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα "έκρηξης" των start-ups.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ernst & Young, οι εισροές από deals στην Ελλάδα ενισχύθηκαν τον Απρίλιο, με το ποσό των 80 δισ. δολ. να διοχετεύεται στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Όπως δηλώνει στην Telegraph πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, «τα τελευταία 20 χρόνια, ο δημόσιος τομέας ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα. Πλέον όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό τελείωσε. Κάτι που έχει ωθήσει πολλά άτομα να σκεφτούν δημιουργικά και να αναζητήσουν εναλλακτικές. Το ανοίξει κανείς ένα ακόμη κατάστημα ενδυμάτων ή κομμωτήριο δεν είναι λύση, καθώς υπάρχουν πολλά από αυτά. Έτσι, βλέπουμε να γεννιούνται πολλές νέες ιδέες»,.
Ο Νίκος Αναγνώστου, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον ιστότοπο GreekStartups.com σημειώνει πως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα ταξίδια, οι τεχνολογίες cloud, η κινητή τηλεφωνία, τα λογισμικά, είναι όλα πολύ δημοφιλή. Και προσθέτει ότι «το ποσοστό γέννησης τεχνολογικών start-ups ξεπερνάει πλέον κατά πολύ το ποσοστό των παλιών εταιρειών που εξαφανίζονται».
Μάλιστα, όπως τονίζει η Telegraph, όλο και περισσότεροι διεθνείς επενδυτές χρηματοδοτούν τις ελληνικές start-ups, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διευκολύνει τις διαδικασίες, ωστόσο υπάρχουν κάποια νομικά θέματα που δυσκολεύουν τη δημιουργία νέων εταιρειών, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι νεοφυείς επιχειρήσεις στοχεύουν στη διεθνή αγορά και όχι στην εγχώρια.
Ο Χρήστος Ψάλτης, ιδρυτής της εταιρείας Mist.io, το 2010, εκμεταλλεύτηκε τα... δεινά της κρίσης και βγήκε μπροστά με νέες ιδέες και προσωπικό απαρτισμένο από άτομα υψηλής εξειδίκευσης που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στην ανεργία.
«Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο, αλλά είναι εγκαταλειμμένο. Δεν είμαστε στη Silicon Valley όπου ο ανταγωνισμός είναι υψηλός», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά του ο Νίκος Μωραϊτάκης, της εταιρείας HR, προσθέτει: «Υπάρχουν πολλοί περίεργοι περιορισμοί στην Ελλάδα για πόσο μπορεί να εργάζεται κάποιος. Ο Μάρκος Βερέμης της Upstream θυμάται το ξεκίνημά του: «Όταν αρχίσαμε εμείς η ελληνική οικονομία ήταν εσωστρεφής και οι περισσότερες επιχειρήσεις έκαναν δουλειές με το Δημόσιο, αλλά εμείς αποφασίσαμε να στραφούμε στο εξωτερικό». Για να συμπληρώσει ο Χρήστος Ψάλτης: «Όποιος φτιάχνει μια εταιρεία και έχει σκοπό μόνο την ελληνική αγορά, έχει πεθάνει.
Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ, σημειώνει η εφημερίδα,τη στιγμή που βρίσκεται υπό συζήτηση ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ήδη δημιουργούνται πηγές χρηματοδότησης για 30 ελληνικές εταιρείες για τα επόμενα τρία χρόνια. Ξένοι επενδυτές ολοένα και περισσότερο κοιτούν προς τις ελληνικές start up εταιρείες και δεν διστάζουν να τοποθετήσουν κεφάλαια πάνω τους.