Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά - iefimerida.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί κοινός τόπος και να επιτευχθεί συναίνεση στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του και έθεσε επί της ουσίας δυο όρους στον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς, ζήτησε πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ζήτησε να υπάρξει δημόσια δήλωση της κυρίας Διαμαντοπούλου, η οποία ήταν παρούσα όταν ο πρωθυπουργόες τηλεφώνησε στον κ.Σαμαρά, ότι θα υπάρξει πλήρης κατάργηση του ασύλου.

Το δεύτερο σημείο διαφωνίας είναι στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων, αφού ο κ.Σαμαράς εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη διαδικασία που προκρίνει το νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «διορισμένοι πρυτάνεις υπήρξαν μόνο επί Μεταξά και Παπαδόπουλου».

Εσωκομματικές διαφοροποιήσεις η συζήτηση στη Βουλή

Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν από την υπουργό Παιδείας να προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, κυρίως στα επίμαχα άρθρα που αφορούν την εκλογή πρύτανη, αντιπρυτάνεων και κοσμητόρων, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της σημερινής συζήτησης επί του ν/σ για την νέα δομή και λειτουργία των ΑΕΙ.

Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα πως η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί άμεση προτεραιότητα και σημαντική τομή για τη χώρα, όμως - όπως είπε - δεν μπορεί να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο.

Παράλληλα, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με το Σπύρο Βούγια, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, η εκλογή των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων θα πρέπει να γίνεται από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μετά από ανοιχτή προκήρυξη και προεπιλογή ενός μικρού αριθμού υποψηφίων από το Συμβούλιο. Επίσης, η κα Κατσέλη πρότεινε η εκλογή κοσμητόρων να γίνεται άμεσα από τα μέλη ΔΕΠ κάθε σχολής, αντί του διορισμού τους από το Συμβούλιο.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι απόψεις του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη, καθώς και της βουλευτού Α΄Θεσσαλονίκης Χρύσας Αράπογλου. Ο βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν ψηφίζει το άρθρο 16, που προβλέπει ότι συνταξιούχοι καθηγητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ' αμοιβή.

Διαφορετική στάση από το κόμμα του, τήρησε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, σε αντίθεση με το κόμμα του - το οποίο κάλεσε να υπερψηφίσει το ν/σ - χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την κατάργηση της συμμετοχής φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ