Σε όλα όχι είπε χθες η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνεδρίαση των Γερμανών βουλευτών της συμπολίτευσης. Συγκεκριμένα η κυρία Μέρκελ δήλωσε την αντίθεση της στις ειδικές απαιτήσεις της Φινλανδία για εγγυήσεις από την Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «δεν λειτουργούν έτσι οι συμφωνίες».
Στη συνέχεια η γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε τη θέση - πρόταση της υπουργού Εργασίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, για την παροχή μελλοντικών δανείων προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης μόνο έναντι καταβολής εγγυήσεων. Υπογράμμισε μάλιστα ότι μπορεί η πρόταση να ακούγεται καλή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά των εγγυήσεων όμως τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και σύμφωνα με την Deutsche Welle, υπογράμμισε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας θα πρέπει να εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κυρία Μέρκελ συνεχίζοντας, επισήμανε για ακόμα μία φορά τη θέση της κατά της έκδοσης ευρωομολόγου, εμμένοντας στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως ο κοινός δανεισμός θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας «ένωσης χρέους», όπως είχε αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες και ο κ.Σόιμπλε, ενώ επιτέθηκε στους αντιπάλους της τονίζοντας «Αποτελεί βαριά αμέλεια από το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) και τους Πράσινους να ζητάνε αυτή την μορφή της κολεκτιβοποίησης του χρέους στην ευρωζώνη».
Στο «παιχνίδι» και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ανεξαρτήτως αυτών, η κυρία Μέρκελ τάχθηκε στην ίδια συνεδρίαση υπέρ της εποπτείας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Συμφώνου Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κυρία Μέρκελ πρότεινε, σε περίπτωση παρέκκλισης από τους κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να μπορεί να απαιτήσει από τα κράτη να επανεξετάσουν τα προγράμματά τους για να συμμορφωθούν προς το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Η χθεσινή συνάντηση ήταν αφιερωμένη κυρίως στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου: μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, καθώς και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ομως, για να λειτουργήσει, το νέο αυτό αυτό όργανο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ στις 23 Σεπτεμβρίου. Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές είναι αντίθετοι σ΄αυτό, αλλά ως τώρα φαίνεται ότι η καγγελάριος έχει εξασφαλίσει μια επαρκή πλειοψηφία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ επανέλαβε πως θα απορριφθεί η συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας αν ζημιώνει άλλες χώρες.
Η Γερμανία θα απορρίψει τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων σε αντάλλαγμα για τη φινλανδική συμμετοχή στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας εάν ζημιώσει τις υπόλοιπες χώρες, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας μια θέση που το Βερολίνο έχει διατυπώσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες.
"Η Γερμανία δε θα συμφωνήσει σε μια λύση η οποία συνιστά διακριτική μεταχείριση μιας χώρας έναντι άλλων", δήλωσε ο Ζάιμπερτ.
Η δήλωσή του έγινε μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι θα επιδιώξει την έγκριση από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης της συμφωνίας με την Αθήνα. Βάσει των όρων της συμφωνίας η Ελλάδα θα μεταβιβάσει ένα αδιευκρίνιστο ποσό στο φινλανδικό κράτος, και το ποσό και οι τόκοι του θα επενδυθούν σε χαμηλού κινδύνου, μακροπρόθεσμους τίτλους που θα εγγυηθούν το δάνειο στήριξης.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κράιενμπαουμ πρόσθεσε στις γερμανικές αντιρρήσεις ότι "εάν κάποιες χώρες θέλουν να συνάψουν διμερείς συμφωνίες ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, το αποφασιστικής σημασίας στοιχείο είναι ότι πρέπει να γίνονται αποδεκτές κι από όλες τις υπόλοιπες χώρες".
Αυτές οι συμφωνίες "θα καρποφορήσουν μόνον εάν οι υπόλοιπες χώρες μπορούν να ζήσουν με αυτές", πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ