Μεταρρυθμίσεις και άγιος ο Θεός. Την ώρα που η οι 28 της ΕΕ συζητούν για την πιθανότητα μερικής χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν τους επαναφέρουν στην τάξη. Σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται στην αμερικανική Wall Street Journal, οι δυο υπουργοί ζητούν να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη καθώς είναι, όπως πιστεύουν, ο μοναδικός τρόπος για να δημιουργηθεί ανάπτυξη και να σταματήσει η άνοδος αντιευρωπαϊκών κομμάτων.
«Η ανάπτυξη θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να επιτεθούν στο δημόσιο χρέος. Η προώθηση της ανάπτυξης είναι ο καλύτερος τρόπος να συγκρατηθεί η άνοδος των εξτρεμιστικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων», γράφουν οι Σόιμπλε και Πάντοαν. «Είναι ανάγκη να αυξήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συνεχίζουν, «οι οποίες κυμαίνονται, αναλόγως της χώρας, από την περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας μέχρι τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων διοικήσεων». Οι δύο υπουργοί μάλιστα διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει «σύγκρουση» ανάμεσα στη Ρώμη και το Βερολίνο, καθώς συμφωνούν «στο τι πρέπει να είναι το ευρωπαϊκό οικονομικό πρόγραμμα».
Αλλα λέει ο ιταλός πρωθυπουργός, άλλα ο υπουργός του
Στο κοινό άρθρο τους, οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Πάντοαν αποφεύγουν να αναφερθούν στο σύμφωνο σταθερότητας και προτιμούν να υπογραμμίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Θεωρώντας πως οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στις χώρες τους ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους τα αντιευρωπαϊκά κόμματα είχαν στις τελευταίες ευρωεκλογές χαμηλότερες επιδόσεις στη Γερμανία και την Ιταλία, οι δύο υπουργοί παραδέχονται πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, έγιναν πηγές δυσκολιών για ορισμένους, αλλά άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. «Το χειρότερο της κρίσης βρίσκεται πίσω μας και η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη», γράφουν υιοθετώντας ένα λόγο τον οποίο χρησιμοποιεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να δικαιολογήσει την επιμονή του να μην υπάρξει παρέκκλιση από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ανάκαμψης .
Εκπληξη πάντως προκαλεί η στάση του ιταλού υπουργού οικονομικών, καθώς δείχνει να μιλά άλλη γλώσσα από τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος τελευταία καταφέρεται έντονα κατά της λιτότητας. Αυτό, ενώ στην ευρωπαϊκή σύνοδο η Γαλλία και η Ιταλία έχουν τεθεί επικεφαλής ενός σοσιαλδημοκρατικού μετώπου που επιχειρεί να επιτύχει χαλάρωση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής λιτότητας την οποία υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.