Νέος βιοδείκτης στο αίμα θα μπορεί να προβλέψει την τάση που έχει μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τους ερευνητές του University College του Λονδίνου με την εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούν οι γυναίκες να γνωρίζουν αν διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και σε τι βαθμό.
Μάλιστα μέσα στο επιτελείο των ερευνητών του University College είναι και μια Ελληνίδα, η Ευαγγγελία Ουρανία Φουρκαλά ενώ επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας είναι ο καθηγητής Μάρτιν Γουιντσβέντερ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι ερευνητές αναλύοντας το DNA από δείγματα αίματος, που είχαν πάρει από περίπου 250 γυναίκες, καρκινοπαθείς και μη και βρήκαν ένα μοριακό «αποτύπωμα» στο DNA, η παρουσία του οποίου υποδηλώνει την ύπαρξη στον οργανισμό του μεταλλαγμένου γονιδίου BRCA1, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Η βιοχημική ένδειξη υπάρχει και σε περιπτώσεις γυναικών που αν και δεν έχουν την εν λόγω μετάλλαξη, παρ' όλα αυτά αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού.
Περίπου το 10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού προκαλούνται από μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, οι οποίες κληρονομούνται από τους γονείς, ενώ για το υπόλοιπο 90% δεν έχει βρεθεί -προς το παρόν τουλάχιστον- κάποια γενετική αιτία. Μία γυναίκα που έχει το γονίδιο BRCA1, αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο (85%) να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, γεγονός που μερικές φορές οδηγεί στη δραστική -και επώδυνη- απόφαση να κάνει μαστεκτομή για προληπτικούς λόγους.
Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα μη κληρονομικού καρκίνου, όμως μετά τη επαναστατική αυτή ανακάλυψη θα είναι πλέον δυνατόν.
Ο επικεφαλής Μάρτιν Γουιντσβέντερ δήλωσε , «προς μεγάλη μας έκπληξη, βρήκαμε την ίδια επιγενετική μοριακή υπογραφή σε πολλές γυναίκες χωρίς την μετάλλαξη BRCA1, πράγμα που μας επιτρέπει να προβλέψουμε τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωσή του. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, επειδή μας δίνουν τη δυνατότητα ενός αιματολογικού τεστ, που θα εκτιμά τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν τις γνωστές γενετικές μεταλλάξεις».