Η Αυστρία υπέρ της έκδοσης «κοινών ομολόγων» για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Η Αυστρία υπέρ της έκδοσης «κοινών ομολόγων» για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετική στο ενδεχόμενο της έκδοσης κοινών ομολόγων για την Ελλάδα, φαίνεται πως είναι η Αυστρία με δηλώσεις του καγκελάριου της, Βέρνερ Φάιμαν, στη Βιέννη. Ο Αυστριακός καγκελάριος διευκρίνισε πάντως ότι μιλά για ένα «είδος» ευρωομολόγων, και μόνο για μία χώρα.Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι πρόκειται για θεωρητική συζήτηση, αφού αν όλες οι χώρες εκδώσουν κοινά ομόλογα, θα προέκυπτε ένα ποσό τεσσάρων τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ίδιο θεωρητική, είναι, σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, μια οικονομική κυβέρνηση, καθώς θα χρειαζόταν τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα, αν λάβει κανείς υπόψη πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αλλαγή των Συνθηκών στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτό σημαίνει πως «απλά χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, επανέλαβε την αντίθεσή της και την κριτική της στους ειδικούς όρους που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Ελλάδα και Φινλανδία, επισημαίνοντας πως η Αυστρία έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι εάν δοθούν εγγυήσεις σε μία χώρα, τότε πρέπει και όλες οι άλλες να έχουν την ίδια μεταχείριση.

Η κ. Φέκτερ ανέφερε πως η συμφωνία των δύο χωρών δεν αποτελεί «την κατάλληλη προσέγγιση», καθώς «δεν υπάρχει συναίνεση, όταν ένα κράτος καταφέρνει να αποσπάσει προνόμια», ενώ τόνισε πως σε σχέση με τις εγγυήσεις θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλες τις χώρες και παρέπεμψε στην πρόταση συμβιβασμού που η ίδια είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα σε επιστολή της προς τους ομολόγους της, της Ευρωζώνης.
Στην επιστολή της εκείνη, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών φέρεται να πρότεινε ένα συνδυασμό, της βοήθειας προς τις τράπεζες, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα, αναφέροντας πως οι χώρες των οποίων οι τράπεζες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς την Ελλάδα. Αντίθετα, σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, οι χώρες, των οποίων οι τράπεζες έχουν εκτεθεί λιγότερο στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η Αυστρία, θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς τη χώρα.

Ήδη σε δηλώσεις της που είχαν προηγηθεί της επιστολής αυτής, η κ. Φέκτερ είχε πρώτη επισημάνει ότι η Φινλανδία δεν μπορεί να είναι το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει εγγυήσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και πως, αν ισχύσει κάτι τέτοιο για τη Φινλανδία, θα πρέπει να ισχύσει και για την Αυστρία.

Με τα προβλήματα που προέκυψαν στην εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, εξαιτίας των φινλανδικών αξιώσεων για εγγυήσεις και των αντιδράσεων που ακολούθησαν από διάφορες χώρες της Ευρωζώνης, με πρώτη την Αυστρία, συνεχίζει να ασχολείται σχεδόν στο σύνολό του και ο σημερινός αυστριακός Τύπος.

Τα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνουν τους κλυδωνισμούς που προκαλεί στη βοήθεια προς την Ελλάδα, η διαμάχη για παροχή εγγυήσεων, προβάλλουν την ολλανδική θέση ότι είναι προτιμότερο η Φινλανδία να παραιτηθεί πλήρως των εγγυήσεων, αλλά και την επίσημη θέση του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών ότι αν η Φινλανδία εμμείνει στο αίτημά της, το ίδιο θα κάνει και η Αυστρία.

Στο σχετικό δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας «Κουρίρ» επισημαίνεται ότι το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται καθησυχαστικό στο θέμα των εγγυήσεων, καθώς εγγυήσεις ζητούν μόνο μικρές χώρες της Ευρωζώνης, επομένως το συνολικό ποσό των εγγυήσεων θα συνιστούσε ένα μικρό μέρος του πακέτου βοήθειας. Ως εκ τούτου δεν τίθεται σε κίνδυνο το πακέτο προς την Ελλάδα, η οποία ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη στιγμή χρηματοδοτείται επαρκώς.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ