Crash test για την κυβέρνηση τα ειδικά μισθολόγια: Ποια σενάρια εξετάζονται - iefimerida.gr

Crash test για την κυβέρνηση τα ειδικά μισθολόγια: Ποια σενάρια εξετάζονται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη «βόμβα» που έβαλαν στους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της οι δικαστικές αποφάσεις για την ακύρωση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Ηδη στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες και προτάσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις για καταβολή των αναδρομικών στους ενστόλους σε βάθος χρόνου, ακόμα και δεκαετίας. Υπενθυμίζεται πως το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ενστόλων αλλά και των υπόλοιπων δημοσίων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (πλην των δικαστικών) ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ.

Την ώρα πάντως που στην κυβέρνηση περιμένουν από τη μία την άφιξη των δανειστών (σε 15 ημέρες) και από την άλλη να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους οπότε και θα καθοριστούν οι τελικές αποφάσεις, εξετάζουν, όπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ τα εξής σενάρια:

  • Επιστροφή των αναδρομικών σε βάθος χρόνου ακόμη και 10ετίας, ώστε το κόστος στον προϋπολογισμό να επιμεριστεί σε πολλά χρόνια.
  • Συμψηφισμός μέρους των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 37,5 εκατ. Ευρώ που έλαβαν φέτος ένστολοι με μεικτές αποδοχές κάτω των 1.500 ευρώ, με το σκεπτικό ότι έλαβαν το εφάπαξ βοήθημα επειδή είχαν υποστεί τις περικοπές.
  • Νέα μισθολογική ρύθμιση. Αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου αντί του ειδικού μισθολογίου με το οποίο αμείβονται. Αναπροσαρμογή των μισθών τους σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, αλλά σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα από εκείνα του Ιουλίου του 2012.
  • Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για να μεταθέσει... αρνητικές για το Δημόσιο δικαστικές αποφάσεις για εκκρεμείς προσφυγές.

Το κόστος ακύρωσης των περικοπών

  • Τα αναδρομικά για τους εν ενεργεία ενστόλους φτάνουν τα 420 εκατ. ευρώ
  • Για τους συνταξιούχους φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ
  • Στα 70 εκατ. ευρώ φτάνει το κόστος από το πάγωμα των προαγωγών
  • Στα 300 εκατ. ευρώ φτάνει το κόστος της ετήσιας δαπάνης με αυξημένες αποδοχές
  • Για τα λοιπά ειδικά μισθολόγια (ιατροί, ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες) το κόστος των αναδρομικών και της ετήσιας δαπάνης φτάνει τα 320 εκατ. Ευρώ
  • Για τους δικαστικούς τα αναδρομικά ανέρχονται στα 99,7 εκατ. ευρώ και η ετήσια δαπάνη με αυξημένες αποδοχές στα 69,5 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ