Υπέρ της τοποθέτησης του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του 17ου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας γνωμοδότησε η επιτροπή ΔΕΟΚ της Βουλής.Η ψηφοφορία έβγαλε 10 «ναι» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, 7 «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ και ΚΚΕ, ενώ το ένα μέλος της επιτροπής που ήταν της ΔΗΜΑΡ ψήφισε «παρών».
Ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις αιτιάσεις που έχει εκφράσει η αξιωματική αντιπολίτευση στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα, ρώτησε τον τέως υπουργό Οικονομικών «πώς θα πολιτευτείτε με κυβέρνηση άλλου προσανατολισμού; Γνωρίζετε τις ενστάσεις που έχει εκφράσει το κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «είναι διακριτός ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών από το διοικητή της ΤτΕ πρέπει να τηρήσω την ανεξαρτησία της Τραπέζης, αλλά και ως μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ θα προτείνω λύσεις όχι μονο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη».
Εξερχόμενος από την επιτροπή ΔΕΚΟ, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε:
«Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι ήταν μία ήπια κριτική, άλλο τι λέγαμε όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Ως διοικητής [της Τραπέζης της Ελλάδος] θα στηρίξω της νομισματική σταθερότητα».
Τη έγκριση από την αρμόδια επιτροπή είχε ζητήσει από το Σώμα ο υπουργός Οικονομικός Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας πως «ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε την θέση του Υπουργού Οικονομικών σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και η Ελλάδα επί των ημερών σημείωσε μια σειρά από σημαντικές επιδόσεις όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, που δείχνει την αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά και την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων».
Στην εισήγηση του, ο τέως υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί, πλησιάζει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%.
Κριτική στον Γιάννη Στουρνάρα άσκησε νωρίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που τόνισε πως «ο Στουρνάρας μίλησε στην Επιτροπή όχι ως διοικητής, αλλά ως κυβερνητικός διαχειριστής του μονόδρομου» και επισήμανε πως «ο διοικητής της ΤτΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητος, ενώ εσείς ζητάτε την έγκριση με μια ομιλία απόλυτης κυβερνητικής ορθοδοξίας και απόλυτης μονομέρειας με βάση την ασκούμενη πολιτική, ενώ το ρόλο σας τον βλέπετε ως το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού».
Απαντώντας, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως δεν έχει μονομέρειες, αλλά αυτό που έγινε ήταν πραγματικά μονόδρομος, «και δεν βλέπω άλλες λύσεις να προτείνετε για την σωτήρια της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Στουρνάρας ερωτώμενος για το πού έχουν φτάσει τα κόκκινα δάνεια είπε πως ανέρχονται περίπου στα 77 δισεκ. ευρώ, τα 10 δισεκ. είναι καταναλωτικά, τα 25 στεγαστικά και τα 42 δισεκ. επιχειρηματικά.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκο Καραθανασόπουλος τόνισε πως το κόμμα του είναι αντίθετο με την τοποθέτηση του Στουρνάρα στη θέση του διοικητή του ΤτΕ. «Η δική μας αρνητική θέση δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, αλλά με ότι ο κ. Στουρνάρας θα έχει ως ρόλο του τη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος», εξήγησε.
«Υπήρξατε υπουργός Οικονομικών. Υπάρχουν παραδείγματα πλημμελούς άσκησης εποπτείας του τραπεζικού συστήματος», δήλωσε από την πλευρά των ΑΝΕΛ η Ραχήλ Μακρή.
Στουρνάρας ο 17ος διοικητής
Με την ολοκλήρωση της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και την ανάληψη καθηκόντων από τον Γιάννη Στουρνάρα, ξεκινάει μια ακόμη περίοδος στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η κεντρική εκδοτική τράπεζα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1927, βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης της 15ης Σεπτεμβρίου, λίγα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, και άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928.
Στην ιστορία της η ΤτΕ γνώρισε 16 Διοικητές, σε τρεις εκ των οποίων έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διοικητή, και 27 Υποδιοικητές.
Από τους μέχρι σήμερα διοικητές της ΤτΕ, τέσσερις ανέλαβαν και πρωθυπουργοί της χώρας μας, σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους. Ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Ξενοφών Ζολώτας και πρόσφατα ο Λουκάς Παπαδήμος.
Μακροβιότερος διοικητής της ΤτΕ υπήρξε ο Ξενοφών Ζολώτας με 12,5 συνεχόμενα χρόνια στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, από τον Φεβρουάριο του 1955 μέχρι τον Αύγουστο του 1967. Συνολικά θήτευσε στην θέση του διοικητή 20 χρόνια, καθώς ανέλαβε ξανά τα ηνία της τράπεζας άλλες δύο φορές.
Ακολουθεί ο Γεώργιος Μαντζαβίνος με 9 χρόνια συνεχόμενη θητεία, από τον Φεβρουάριο του 1946 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1955 και ο Δημήτρης Χαλικιάς με 8 χρόνια, από το Φεβρουάριο του 1984 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1992. Μετά ακολουθεί ο Λουκάς Παπαδήμος με 7 χρόνια και οκτώ μήνες από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Ιούνιο του 2002.
Τον τίτλο του επίτιμου διοικητή της ΤτΕ έλαβαν τρεις διοικητές της, ο Ξενοφών Ζολώτας, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Νικόλαος Γκαργκάνας.