Mια πόλη στην Αμερική πληρώνει τους εγκληματίες για να πάψουν να εγκληματούν! Ακούγεται τρελό, όμως ισχύει 100%. Και παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε το πρόγραμμα στο ξεκίνημά του, φαίνεται πως έχει θετικά αποτελέσματα.
Αυτά συμβαίνουν στο Ρίτσμοντ ης Καλιφόρνια, μια πόλη με 103.000 κατοίκους, η οποία, ως πριν λίγα χρόνια, είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στις ΗΠΑ. Παρότι δαπανούνταν εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αυτά δεν έφερναν κανένα αποτέλεσμα. Ένας γερουσιαστής είχε συγκρίνει μάλιστα την περιοχή με το Ιράκ, ενώ ένας άλλος είχε προτείνει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ωσπου, κάποιοι κληρικοί της περιοχής αποφάσισαν να πιέσουν τους τοπικούς άρχοντες να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, όπως διαβάζουμε στο Motherjones. Είχε έρθει η ώρα να κάνουμε κάτι διαφορετικό», λέει στο αμερικανικό περιοδικό ο 56χρονος βαπτιστής ιερέας Αντρέ Σουμέικ, ο γιος του οποίου δέχτηκε έξι σφαίρες την ώρα που έκανε ποδήλατο.
Οι ιθύνοντες της περιοχής προσέλαβαν συμβούλους, για να προτείνουν ιδέες, οι οποίοι με τη σειρά τους προσέγγισαν τον Ντιβόν Μπόγκαν. Αυτός αναρρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν οι πιο πιθανοί δράστες πληρώνονταν για να μην προκαλούν προβλήματα. Κατέθεσε την πρότασή του και οι τοπικοί αξιωματούχοι απάντησαν θετικά για ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας. Στα τέλη του 2007, ιδρύθηκε το γραφείο «Office of Neighborhood Safety» (ONS), ένα πειραματικό μοντέλο δημόσιας-ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της βίας στους δρόμους, που ονομάστηκε «Richmond model» (μοντέλο Ρίτσμοντ).
Τέσσερις φορές το χρόνο, μια ομάδα ελέγχει τα αρχεία της αστυνομίας και αυτά που έχει συγκεντρώσει η ίδια για να διαπιστώσει ποιοι κάτοικοι της πόλης είναι οι 50 που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν κάποιο έγκλημα. Το ONS τους προσεγγίζει προσφέροντάς τους μια θέση στο πρόγραμμα, μαζί με ένα μισθό προκειμένου να αλλάξουν την πορεία της ζωής τους. Παρότι το πρόγραμμα αυτό είναι χρηματοδοτούμενο από το κράτος, δε μοιράζεται στοιχεία και πληροφορίες με την αστυνομία.
Το 2007, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, το Ρίτσμοντ ήταν η 9η πιο επικίνδυνη πόλη στις ΗΠΑ με 47 δολοφονίες ανά 106.000 κατοίκους. Το 2013 σημείωσε τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στα τελευταία 33 χρόνια: 15 ανά 100.000 κατοίκους, σημειώνει το Motherjones.
Παρά τη μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας, υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές, που δε συμφωνούν με αυτήν την πρακτική. «Δεν γίνεται κάποια αξιολόγηση, όπως θα έπρεπε. Δε φέρνουμε αντικειμενικούς ανθρώπους για να το εξετάσουν», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπάρι Κρίσμπεργκ, εγκληματολόγος από το UC-Berkeley.
Ωστόσο, το Εθνικό Συμβούλιο για την Εγκληματικότητα και την Παραβατικότητα, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ίδρυμα Walton Family Foundation, μελετά την εφαρμογή του προγράμματος. "Κανείς δεν έχει ξανακάνει κάτι παρόμοιο" υποστηρίζει η Angela Wolf, ψυχολόγος.
Φωτογραφίες: www.motherjones.com, www.aljazeera.com