Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιβεβαιώνοντας όσους είχαν προειδοποιήσει ότι οι φοροδοτικές αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Με βάση τα νεώτερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το Μάιο οι οφειλές από την αρχή του χρόνου έφτασαν στα 5,198 δισ ευρώ, «φουσκώνοντας» κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα! Εάν συνυπολογίσει, δε, κανείς τις οφειλές έως το τέλος του 2013, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται, πλέον, αντιμέτωπο με οφειλές συνολικού ύψους 66,470 δισ ευρώ!!!
Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η εικόνα αυτή είναι πολύ πιθανόν να επιδεινωθεί, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει φτάσει η ώρα της πληρωμής του φόρου εισοδήματος, τα εκκαθαριστικά του οποίου «φουσκώνουν» μέρα με τη μέρα, ενώ έκδηλη είναι η αγωνία και το νέο Φόρο Ακινήτων, οι δόσεις του οποίου θα αρχίσουν να τρέχουν επίσης από τον Ιούλιο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν ως προτεραιότητα τη βελτίωση των όρων υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών, προκειμένου να συμμαζευτεί κάπως η κατάσταση.
Η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα έχει δύσκολο έργο και αναφορικά με τις επιδόσεις των υποστελεχωμένων ελεγκτικών υπηρεσιών. Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων δύο μηνών, τα αποτελέσματα είναι μακριά από τους μάλλον ανεδαφικούς στόχους και είναι ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση των πρώτων 5 μηνών, οι πλήρεις έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις μόλις και μετά βίας έφτασαν στους 153 έναντι στόχου εξαμήνου για 250, με αποτέλεσμα και η είσπραξη φόρων και προστίμων να περιορίζεται στο 32,43% έναντι στόχου 65%. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα από τους μερικούς ελέγχους, καθώς ο δείκτης έφτασε στο 243 έναντι στόχου 340.
Το μεγαλύτερο στοίχημα- και πολιτικό- είναι η επιτάχυνση των ελέγχων στα άτομα μεγάλου πλούτου. Με τη συμπλήρωση του 5μήνου ολοκληρώθηκαν μόλις 202 έλεγχοι, ωστόσο στελέχη της ΓΓΔΕ επισημαίνουν ότι είναι σε εξέλιξη 1.222 έλεγχοι οι οποίοι θα αποδώσουν καρπούς λίαν συντόμως. Απορίας άξιον είναι, πάντως, το γιατί αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε συγκεντρωτικά τα στοιχεία των ελέγχων σε άτομα μεγάλου πλούτου, όταν τις προηγούμενες φορές υπήρχε αναλυτική περιγραφή των επιδόσεων επί των ελέγχων στη λίστα με τα εμβάσματα και στις off shore...