Προβληματισμός γαλάζιων βουλευτών για το νέο «όχι» - iefimerida.gr

Προβληματισμός γαλάζιων βουλευτών για το νέο «όχι»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονο προβληματισμό προκαλεί σε μεγάλο αριθμό βουλευτών της Ν.Δ.έπροκαλέσει η νέα άρνηση του κόμματος για συναίνεση, αυτή τη φορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Αν και όπως φάνηκε σε πάρα πολλά σημεία δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές με την κυβέρνηση, το νέο γαλάζιο «όχι» αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την ορθότητα της στρατηγικής που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεγάλος αριθμός βουλευτές στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους έλεγαν ότι η ηγετική ομάδα και κατ' επέκταση και ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος - ανταποκρίθηκαν πλήρως στα κελεύσματα της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που προειδοποιεί με καταλήψεις στα ΑΕΙ και στα ΤΕ, ενώ δέχθηκαν τις αιτιάσεις του λόμπι των πρυτάνεων.

Αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. έλεγαν χθες στο περιστύλιο της Βουλής, ότι η στάση του κόμματος δείχνει εν πολλοίς και το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα.

Η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρεθεί απέναντι και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εντάσσεται στη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του κόμματος στη Λεωφ. Συγγρού έδωσε το σύνθημα για μετωπική επίθεση, τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, όσο και στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο επικρίνει έντονα η αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Η εσωτερική γκρίνια για τη στάση στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενίσχυσε τις πληροφορίες που υπήρχαν εδώ και μέρες για έντονες παρασκηνιακές αντιδράσεις που καταγράφονται στο «γαλάζιο» παρασκήνιο.

Οι αντιδράσεις αυτές επικεντρώνονται στη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και από την οποία αρκετά στελέχη κρατούν αποστάσεις, διαφωνόντας για τη γραμμή του «όχι σε όλα».

Εξάλλου, σε αυτό το κλίμα, ήταν ενδεικτική η προ εβδομάδας τοποθέτηση του τομεάρχη Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή, υπερασπίζοντας την άποψη για μια πιο υπεύθυνη αντιπολίτευση, θέση που εκφράζει πολλούς εντός Κ.Ο., αν και επιλέγουν τη σιωπή.

Μάλιστα, πολλοί τομεάρχες, αποφεύγουν, όπως φαίνεται ακόμα και από τις γραπτές ανακοινώσεις τους για θέματα αρμοδιοτήτων τους, να ανεβάσουν τους τόνους της κριτικής, παρά τις οδηγίες που υπάρχουν από την ηγετική ομάδα.

Ετοιμάζονται για εκλογές

Έντονη συζήτηση γίνεται στους κόλπους της Ν.Δ. για το εάν είναι καλύτερη η στρατηγική του «ώριμου φρούτου». Πολλοί το απορρίπτουν και θεωρούν ότι η ώρα των εκλογών φθάνει και πρέπει η ηγεσία να το θέσει με έμφαση το επόμενο διάστημα και να δείξει ότι δεν φοβάται. Κυρίως να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει και το πρόγραμμα, τις λύσεις και τα πρόσωπα που θα κληθούν να βγάλουν την έξοδο από την κρίση.

Μάλιστα λένε ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν και είναι σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκη που είπε (Ρ/Σ ΝΕΤ), αναδεικνύοντας και τη στρατηγική του κόμματος το επόμενο διάστημα:

«Θεωρούμε πλέον όμως ότι το όποιο κόστος προσφυγής στην κάλπη είναι πολύ μικρότερο από τη ζημιά που επιτελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και γι' αυτό το λόγο εμείς έχουμε ζητήσει πρόωρες εκλογές και το ζητάμε».

Στην ίδια λογική και ο στενός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο κ. Δ. Σταμάτης που σημείωσε (Ρ/Σ Φλας): «Το θέμα των εκλογών θα είναι απόρροια της μη στήριξης από την ελληνική κοινωνία και την πραγματική αντοχή της οικονομίας μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ