Κλάδο ελαίας προς την Ουκρανία τείνει ο ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος ζητά από την Ανω Βουλή την ανάκληση του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης στη γειτονική χώρα, αίτημα που αναμένεται να εξεταστεί αύριο, Τετάρτη. Πρόκειται για μία κίνηση που στόχο έχει την ομαλοποίηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ο αρχηγός του κράτους υπέβαλε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πρόταση για να ανακληθεί η ισχύς της απόφασης για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Ιντερφάξ. Το Κρεμλίνο είχε λάβει την εξουσιοδότηση αυτή από το κοινοβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την 1η Μαρτίου. Η απόφαση αυτή, είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών «με σκοπό να εξομαλυνθεί η κατάσταση» στην Ουκρανία.
Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε την απόφαση του Πούτιν «το πρώτο πρακτικό βήμα» που κάνει ο ηγέτης της Ρωσίας, «αφότου ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσημα το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας».
Η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εξουσιοδοτήσει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο έδαφος της Ουκρανίας, η οποία είχε ληφθεί με την επίκληση της ανάγκης να προστατευτούν οι Ρώσοι που ζουν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, συνέβαλε τον Μάρτιο στην κλιμάκωση των εντάσεων, καθώς η Μόσχα μετακίνησε αμέσως μετά δεκάδες χιλιάδες άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε πως ο Πούτιν υπέβαλε το αίτημα αυτό με μια επιστολή του η οποία εστάλη στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πριν από την αναχώρησή του για μια επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία. Στη χώρα αυτή, ο ρωσικός γίγαντας του φυσικού αερίου Gazprom υπέγραψε συμφωνία με την αντίστοιχη αυστριακή εταιρία OMV για την κατασκευή του αυστριακού κλάδου του αγωγού South Stream, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η γλώσσα των επιχειρήσεων είναι πολύ διαφορετική από την επίσημη γλώσσα της διπλωματίας.
Φωτογραφία: AFP