Ζητάνε εγγύηση τα ακίνητα του Δημοσίου για να μας δανείσουν - iefimerida.gr

Ζητάνε εγγύηση τα ακίνητα του Δημοσίου για να μας δανείσουν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τη λύση των εμπράγματων εγγυήσεων συζητάνε, πλέον, οι «φίλοι» μας στην Ευρωζώνη, αφού όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που πέφτουν σαν.. βροχή, κανείς και ειδικά οι Γερμανοί δεν πρόκειται να δεχθεί την ειδική συμφωνία με τη Φινλανδία, που προβλέπει εγγύηση υπό τη μορφή κατάθεσης.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο DOW JONES επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων, οι κυβερνήσεις προκειμένου να αποφύγουν το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις, έχουν βάλει πλέον στο τραπέζι πρόταση για τη χρήση ως εγγύηση ακινήτων του Δημοσίου, πρόταση η οποία παραμένει, ωστόσο, απαγορευμένη λέξη για την ελληνική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, όσο περνάνε οι μέρες φαίνεται ότι αντί να γεφυρώνονται οι διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων, τα πνεύματα οξύνονται, με αποκορύφωση τη δήλωση της Α. Μέρκελ στους βουλευτές της ότι η Φινλανδία δεν πρόκειται να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης, μια δήλωση που ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του Φινλανδού Πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα του επιμένει στο θέμα των εγγυήσεων.

Εισπράττοντας την αβεβαιότητα, η οποία σύμφωνα με αναλυτές ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για να δοθεί λύση, οι αγορές έστειλαν το δικό τους μήνυμα βυθίζοντας σε βαθύ κόκκινο τα ελληνικά ομόλογα. Ειδικότερα, το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς βρέθηκε στα επίπεδα του 17,42% όταν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής βρισκόταν στο 14,7%, με το spread να ξεπερνά τις 1.530 μονάδες βάσης. Ακόμα πιο ενδεικτική είναι, όμως, η διαμόρφωση του επιτοκίου στο 2ετές ομόλογο, το οποίο στις 19 Ιουλίου- δηλαδή δύο ημέρες πριν τη Σύνοδο- είχε βρεθεί στα επίπεδα- ρεκόρ του 39,38%, αλλά πλέον "παίζει" στο 39,60%!!! Όσο για τα ασφάλιστρα κινδύνου, αρκεί να αναφέρει κανείς ότι εκτινάχθηκαν στις 2.636 μονάδες όταν στις 18 Αυγούστου ήταν στις 1.805 μονάδες βάσης!!!

Οι εξελίξεις αυτές αν μη τι άλλο προβληματίζουν τις τράπεζες που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και οι οποίες θα πρέπει να έχουν κάνει μια πρώτη δήλωση ενδιαφέροντος έως τις 9 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως επισήμανε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών, η αβεβαιότητα για τη κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων σκιάζει και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ