Στη Δ' Εθνική Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα, στον αέρα η ΑΕΚ - iefimerida.gr

Στη Δ' Εθνική Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα, στον αέρα η ΑΕΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μύλος». Αυτή η λέξη του συρμού μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League η οποία φυσιολογικά αναμένεται να αναβληθεί -ίσως και σήμερα- από την ΕΠΟ.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε την Τρίτη τον υποβιβασμό στη Δ' Εθνική (ερασιτεχνικό πρωτάθλημα) δύο ΠΑΕ: Της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου. Η απόφαση έγινε δεκτή με επεισόδια στη θεσσαλική πόλη όπου οπαδοί συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ έξω από τα τοπικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτοχρόνως ήχησε πολύ δυνατά η προειδοποιητική καμπάνα για την ΑΕΚ η οποία προσκόμισε χειρόγραφη (!) φορολογική ενημερότητα που δεν έγινε αποδεκτή, σε αντίθεση με όσα γίνονταν έως πέρυσι. Η ομάδα έχει προθεσμία έως αύριο για να προσκομίσει κανονική μηχανογραφημένη φορολογική ενημερότητα από την οικεία ΔΟΥ. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να έχει την τύχη της Καβάλας και του Βόλου.

Περικοπές από τον ΟΠΑΠ

Σχεδόν ταυτοχρόνως, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποφάσισε, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Πολιτισμού, να καταγγείλει τη σύμβαση χορηγίας με την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου και να παγώσει τις αντίστοιχες χορηγικές συμβάσεις με την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και την Ενωση Β΄, Γ΄ Εθνικής μέχρι τον Οκτώβριο, έως ότου διαπιστώσει αν θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για κάθαρση στο ποδόσφαιρο.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι και η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Παύλου Γερουλάνου ο οποίος, στο περιστύλιο της Βουλής, δήλωσε: «Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στη βία και τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Οι σημερινές αποφάσεις του ΟΠΑΠ και της ΕΕΑ δείχνουν αυτή την αποφασιστικότητα. Κάνουν λάθος όσοι τις υποτιμούν. Κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους οι παράγοντες που εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο, θα το χρησιμοποιήσουμε μέχρι να μπει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.

Το σκεπτικό της απόφασης υποβιβασμού

Το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αναφέρει ότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο ομάδων, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης που επέβαλε ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο στον προφυλακισμένο Αχιλλέα Μπέο και τον καταζητούμενο Μάκη Ψωμιάδη.

Προφανώς για την περίπτωση της Καβάλας δεν έπεισε ο πρόεδρος της ομάδας Σταύρος Ψωμιάδης -κατηγορείται και ο ίδιος για χειραγώγηση αγώνων και αποφυλακίστηκε με εγγύηση- ότι αυτός είναι το αφεντικό της ομάδας και όχι ο καταζητούμενος πατέρας του. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, γιατί πριν από λίγες ημέρες είχε υποστηρίξει στην ανακρίτρια ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή είναι τύποις πρόεδρος και ότι το αφεντικό είναι ο πατέρας του.

Σύμφωνα με το πόρισμα της κυρίας Παπανδρέου αλλά και με την πρωτόδικη απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης για υποβιβασμό της Καβάλας, ο Μάκης Ψωμιάδης θεωρείται το ουσιαστικό αφεντικό της ΠΑΕ Καβάλας παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετοχών της ανήκουν στα παιδιά του Σταύρο και Χριστίνα και σε μια εξαδέλφη του.

Από την πλευρά του Ολυμπιακού Βόλου υποστηρίχθηκε ότι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ είναι από το 2008 ο τραγουδιστής Βασίλης Καρράς και ότι από το 2009 έλαβε άδεια μετόχου από την ΕΕΑ.

Η ΕΕΑ δεν δέχτηκε το επιχείρημα θεωρώντας ότι πραγματικό αφεντικό του Ολυμπιακού Βόλου είναι ο έγκλειστος στις φυλακές Ναυπλίου Αχιλλέας Μπέος.

Η Επιτροπή επισήμανε ότι ο Βασίλης Καρράς είναι «παρένθετο πρόσωπο» και εντολοδόχος του Αχιλλέα Μπέου ο οποίος δημοσίως εμφανίζεται ως το αφεντικό της ΠΑΕ. Επικαλείται μάλιστα τις δηλώσεις του Μπέου τον περασμένο Μάρτιο ότι «θα πουλήσω τον Ολυμπιακό Βόλου και θα αφήσω τους Βολιώτες στη μιζέρια τους» αλλά και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του το καλοκαίρι όταν πριν τοποθετήσει ως πρόεδρο της ΠΑΕ τον Γιώργο Τόρρη δήλωνε ότι σκέφτεται να τοποθετήσει ως πρόεδρο τον Βασίλη Καρρά. «Ο Μπέος συμπεριφέρονταν και λειτουργούσε σαν το πραγματικό αφεντικό της ομάδας» έλεγαν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και θεώρησαν ότι «δεν μπορεί να γίνει δεκτή μετοχική σύνθεση με παρένθετα πρόσωπα».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Οι δύο ΠΑΕ ήδη έκαναν γνωστό ότι θα προσβάλουν άμεσα την απόφαση της ΕΕΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας και αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης έως ότι εκδικαστεί η κύρια αγωγή. Αν γίνει δεκτό το αίτημα της αναστολής λογικά μπορούν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα. Διαφορετικά θα περιμένουν την απόφαση επί της αγωγής και εφόσον δικαιωθούν το μόνο που θα μπορούν είναι να διεκδικήσουν αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο που είναι ο κύριος αντίδικός τους.

Οι αντικαταστάτες και άλλες δικαστικές εκκρεμότητες

Ο υποβιβασμός των δύο ομάδων ανοίγει νέο τεράστιο θέμα με τις ομάδες οι οποίες θα κληθούν να τις αντικαταστήσουν λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ο κ. Γερουλάνος ξεκαθάρισε ότι αρμόδια να αποφασίσει ποιες ομάδες θα αντικαταστήσουν την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου και αν θα ξεκινήσει το Σάββατο το πρωτάθλημα της Λίγκας είναι η ΕΠΟ.

Να επισημανθεί πως όταν προ δύο μηνών το διοικητικό συμβούλιο της Super League είχε αποφασίσει ότι αν κάποια ομάδα ή ομάδες τιμωρηθούν με υποβιβασμό, τη θέση τους στο νέο πρωτάθλημα θα καταλάβουν κατά σειρά οι ομάδες που υποβιβάστηκαν, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ είχε αντιδράσει αποφασίζοντας ότι θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός που ορίζει ότι «ομάδα που υποβιβάζεται είτε βάσει της προκήρυξης, είτε βάσει άλλης απόφασης, δεν έχει δικαίωμα προαγωγής σε καμία περίπτωση για την περίοδο που υποβιβάστηκαν».

Σύμφωνα λοιπόν με τον κανονισμό αυτό τη θέση της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου δικαιούνται να καταλάβουν ο Λεβαδειακός, ο οποίος τις επόμενες μέρες ίσως βρεθεί επίσης κατηγορούμενος για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια και η Δόξα Δράμας.

Από την πλευρά τους όμως η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός επικαλούνται τις αποφάσεις της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League και της δευτεροβάθμιας της ΕΠΟ οι οποίες στην περίπτωση του υποβιβασμού του Ηρακλή για χρήση πλαστών εγγράφων απεφάνθησαν ότι τη θέση του καταλαμβάνει ο Αστέρας Τρίπολης που σύμφωνα με τη βαθμολογία είχε επίσης υποβιβαστεί.

Λάρισα και Πανσερραϊκός προσέφυγαν την Τρίτη στα πολιτικά δικαστήρια σε αντίθεση με το Καταστατικό της ΕΠΟ που το απαγορεύει ρητά κα προβλέπει την αποπομπή τους από τα πωταθλήματα, ζητώντας να μην ξεκινήσει η Super League, προτού εκδοθούν οι αποφάσεις από το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, στο οποίο επίσης έχουν προσφύγει!

Οι δύο ΠΑΕ, υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι υπήρξε κακοδικία στην υπόθεση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας από την Επιτροπή Εφέσεων της Ομοσπονδίας, η οποία -ως γνωστόν- αποφάσισε την παραμονή τους.

Η προσφυγή τους στο Τακτικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, εκδικάζεται την Πέμπτη το πρωϊ ενώ μία μέρα αργότερα, ορίστηκε να εκδικασθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (11:00).

Η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός προσέφυγαν επίσης στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού της ΓΓΑ με αίτημα την αναβολή της πρεμιέρας του πρωταθλήματος έως ότου εκδοθούν τελεσίδικες αποφάσεις επί του παραπάνω θέματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ