Ο Ρέντσι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ΕΕ: «Η Ευρώπη σήμερα είναι πλήξη και στερείται ψυχής» [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Ρέντσι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ΕΕ: «Η Ευρώπη σήμερα είναι πλήξη και στερείται ψυχής» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επέμεινε σήμερα ότι χρειάζεται να υπάρξουν κοινές αξίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιτραπεί η ανάκαμψή της και διαβεβαίωσε ότι ένα κοινό νόμισμα δεν αρκεί για το σχέδιο αυτό.

«Δεν αρκεί να έχουμε ένα νόμισμα, έναν πρόεδρο ή μια πηγή χρηματοδότησης από κοινού. Είτε αποδεχόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο και κοινές αξίες, είτε χάνουμε το ρόλο της Ευρώπης έναντι του εαυτού της», δήλωσε ο Ρέντσι προς τους ιταλούς βουλευτές μιλώντας για την εξαμηνιαία ιταλική προεδρία της ΕΕ που θα αρχίσει την 1η Ιουλίου.

«Εμπιστευθήκαμε στο κοινό νόμισμα το στόχο της οικοδόμησης της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν αρκεί», τόνισε ο νεαρός ηγέτης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την ΕΕ: «Είτε δεχόμαστε να έχουμε κοινές αξίες είτε κρατήστε το νόμισμά σας και αφήστε μας τις αξίες μας».

«Η Ευρώπη είναι πλήξη και έχει κατακλυσθεί από αριθμούς»

Ο Ρέντσι, ο οποίος μίλησε για σχεδόν 45 λεπτά, επέμεινε πολύ στην ανθρώπινη πλευρά, τις κοινές αξίες και τον κοινό πολιτισμό της ΕΕ, αναφερόμενος για παράδειγμα στη μετανάστευση ή την ανεργία των νέων και των γυναικών, χωρίς να αμελήσει ωστόσο την οικονομική και πολιτική πλευρά.

«Η Ευρώπη ζει σήμερα ένα μεγάλο δίλημμα μπροστά στο ερώτημα: τι είναι η Ευρώπη; Η Ευρώπη σήμερα είναι πλήξη [...] έχει κατακλυσθεί από αριθμούς και στερείται ψυχής», δήλωσε.

Στην από στήθους αυτή ομιλία, ο Ρέντσι δεν θέλησε να υπεισέλθει στην πολεμική για τα ονόματα των μελλοντικών ευρωπαίων ηγετών, παρόλο που φαίνεται δεδομένο, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η Ρώμη θα στηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Επιτροπής, και προτίμησε να υπογραμμίσει την ανάγκη να προσδιορισθούν πρώτα «οι στρατηγικές γραμμές» της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ερχόμενα χρόνια. Εξήγησε πως η απόφαση για την προεδρία της Επιτροπής πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ευρείας συζήτησης σχετικά με την πολιτική και με το ποιοι θα καλύψουν άλλες κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων αυτές του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

«Η οικονομική σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη γίνεται ακινησία»

«Η (χρηματοοικονομική) σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη γίνεται ακινησία», συνέχισε ο Ρέντσι στην οικονομική πτυχή της ομιλίας του, την ώρα που η Ρώμη ζητεί περισσότερη ευελιξία στην ερμηνεία των ευρωπαϊκών συνθηκών για να τονωθεί η αναιμική ανάπτυξη.

«Η οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα διαφύλαξε το ευρώ, αλλά δεν επέτρεψε την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι η Ρώμη δεν ζητεί να υπερβεί το όριο του 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά «να χρησιμοποιήσει το περιθώριο ευελιξίας που υφίσταται» μέσα στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο Ρέντσι είπε ακόμη πως, όταν η Ιταλία αναλάβει τον ερχόμενο μήνα την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα «1.000 ημερών» για το οποίο θα επιδιώξει κοινοβουλευτική έγκριση και το οποίο θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2017.

Μιλώντας ως ηγέτης μιας χώρας που δεν έχει παρουσιάσει οικονομική ανάπτυξη εδώ και πάνω από μια δεκαετία και η οποία έχει ποσοστό ανεργίας άνω του 40% μεταξύ των νέων, ο Ρέντσι είπε πως οι «αρχιερείς» της λιτότητας υπάρχει κίνδυνος να καταδικάσουν την Ευρώπη στη στασιμότητα.

«Η συνθήκη μας υποχρεώνει να βλέπουμε την ανάπτυξη και τη σταθερότητα ως στοιχεία που πηγαίνουν μαζί. Δεν μπορεί να είναι δυνατή η σταθερότητα αν δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και οι οικονομικές πολιτικές των πρόσφατων ετών απέτυχαν εξαιτίας αυτού», δήλωσε.

Οι σημειώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού

Αναφερόμενος στη σχετική επιτυχία ακροδεξιών κομμάτων και κομμάτων που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση κατά τις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ρέντσι δήλωσε πως «ουδείς μπορεί να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει πως αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα κουδούνι συναγερμού».

Εκκινώντας από τη διαπίστωση αυτή, ο Ρέντσι εκτιμά πως «ένας αυτοκινητόδρομος» έχει ανοίξει μπροστά στην ΕΕ για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, κύριο μέσο κατ' αυτόν για να καταπολεμηθεί ο σκεπτικισμός έναντι της κοινοτικής οικοδόμησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ