Το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, θα περάσουν το μεσημέρι τα στελέχη της τρόικας, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η υστέρηση των εσόδων, η αύξηση των δαπανών, αλλά και τα νέα, πρόσθετα σκληρά μέτρα λιτότητας που ήδη ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν η πορεία των εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και τα δημοσιονομικά μέτρα της επόμενης τριετίας. Η τρόικα αναμένεται με νέα σύνθεση, καθώς ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάζ Ντερούζ αντικαταστάθηκε από τον Γιούργκεν Κρούγκερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι αποκλίσεις στο έλλειμμα του 2010 και κυρίως οι λόγοι που οδήγησαν σε αύξηση των δαπανών, καθώς αποκαλύφθηκαν πρόσθετες υποχρεώσεις φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Θα συζητηθούν, δε, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα για να ισορροπήσει τις δημοσιονομικές απώλειες του προηγούμενου έτους.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συζήτηση για την βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ΔΕΚΟ. Η εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων και κυρίως ο ρυθμός μείωσης των εξόδων τους δεν ικανοποιεί τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πλέον ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τον περιορισμό των υπέρογκων ελλειμμάτων.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να εξετασθεί ο προγραμματισμός των επομένων μηνών και οι εισπρακτικοί στόχοι. Τόσο η τρόικα, όσο και το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πως το κλίμα παραμένει αρνητικό και κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις αποτιμήσεις, ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν και θα πρέπει να βρεθούν έσοδα που θα κατευθυνθούν το συντομότερο δυνατόν στην μείωση του χρέους.
Η τρόικα θα ενημερωθεί και για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012-15, η εφαρμογή του οποίου όμως προϋποθέτει την ολοκλήρωση παρεμβάσεων που βρίσκονται την παρούσα περίοδο σε εξέλιξη.
Ο στόχος για εξοικονόμηση 24 δισ. ευρώ σε μια τετραετία θα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό στην περιστολή των δαπανών και κυρίως στην καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα.
Έτσι, αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο και την ενιαία αρχή πληρωμών, αλλά και για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ