Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών την επικαιροποιημένη λίστα με τους φόρους -πόρους υπέρ τρίτων που είναι «υποψήφιοι» προς κατάργηση. Η επικαιροποίηση αυτής της λίστας είναι ένα από τα έξι προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, που έχει καθυστερήσει. Η Τρόικα αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα το Ιούλιο και τότε θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το ποιοι από αυτούς τους φόρους θα καταργηθούν, ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση θα φέρει προς το τέλος του καλοκαιριού το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2015, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι φόροι για κατάργηση
Οι φόροι που είναι στο στόχαστρο αυτή τη στιγμή είναι εκείνοι που σχετίζονται με φορείς του Δημοσίου, κατά κύριο λόγο ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η Τρόικα επιμένει για την κατάργησή τους, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι πως η επιμονή αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει κινδύνους στην βιωσιμότητα των ταμείων.
Αναλυτικά οι φόροι:
Οπως αναφέρει το «Εθνος», το κόστος αυτών φθάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη, έχει καταργηθεί μια σειρά από κοινωνικούς πόρους και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα προκύψει «μαύρη τρύπα» 350 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι απώλειες για το επικουρικό των μισθωτών υπολογίζονται στα 100 εκάτ. ευρώ, ενώ για το μετοχικό ταμείο του Δημοσίου θα ανέλθουν στα 95 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με την κύρια ασφάλιση το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει το ΕΤΑΑ, όπου θα σημειωθούν απώλειες 120 εκατ. ευρώ, ενώ ερωτηματικό παραμένει η τύχη κοινωνικών πόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχουν περάσει ως έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και καταλήγουν στα ταμεία δια της πλαγίας οδού.
Τι θα συμβεί στον ιδιωτικό τομέα
Στον ιδιωτικό τομέα, πάντως, το τοπίο παραμένει ομιχλώδες, καθώς, στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα για το τι θα συμβεί με τους φόρους υπέρ τρίτων.
Η διαδικασία καταγραφής και κατηγοριοποίησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και το οικονομικό επιτελείο αναζητά περισσότερες πληροφορίες από όλα τα συναρμόδια υπουργεία.
Πλατφόρμα για να δηλώνουν μόνοι τους οι πολίτες τί πληρώνουν
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μάλιστα, λειτουργώντας προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζουν τη λειτουργία ειδικής πλατφόρμας για την καταγραφή των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, στην πλατφόρμα θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ώστε να μπορούν να δηλώνουν τους φόρους υπέρ τρίτων που πληρώνουν.