Η γενιά της κρίσης: Οι μαθητές νιώθουν καταδικασμένοι -Θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μετά το Λύκειο - iefimerida.gr

Η γενιά της κρίσης: Οι μαθητές νιώθουν καταδικασμένοι -Θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μετά το Λύκειο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταδικασμένοι από την κρίση, που την αποδίδουν σε κακή διαχείριση των οικονομικών του κράτους νιώθουν οι περισσότεροι μαθητές στην Ελλάδα, ενώ θεωρώντας πως δεν έχουν μέλλον στη χώρα, η πλειοψηφία θέλει να φύγει στο εξωτερικό μετά από το Λύκειο.

Σε έρευνα που έγινε σε μαθητές της Ελλάδας και της Κύπρου, για το πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση το σχολείο, η πλειονότητα απάντησε «μέτρια» έως «πολύ». Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning και σε αυτή μετείχαν 566 μαθητές από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, το 4ο ΓΕΛ της Καρδίτσας και από το Λύκειο Σολέας της Κύπρου.

Ενδεικτικές του πώς βλέπουν το μέλλον ήταν οι απαντήσεις τους στην ερώτηση «πόσο "καταδικασμένη" αισθάνεστε τη δική σας γενιά, λόγω της οικονομικής κρίσης;», στην οποία το 57% των μαθητών από το σχολείο της Κύπρου, το 67% από το σχολείο της Θεσσαλονίκης και το 70% από το σχολείο της Καρδίτσας απάντησαν «πολύ» και «πάρα πολύ». Η πλειονότητα θεωρεί ότι η Παιδεία και η Υγεία είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί πολύ από την κρίση, ενώ για τη διασκέδαση, τις διαπροσωπικές και τις οικογενειακές σχέσεις απάντησαν «μέτρια» έως «πολύ», το 50% των μαθητών.

Οι περισσότεροι μαθητές δήλωσαν πως έχουν επηρεαστεί τα μελλοντικά τους σχέδια για σπουδές, ενώ κάποιοι από αυτούς ήδη εργάζονται με μερική απασχόληση για να ενισχύσουν το οικογενειακό ταμείο (34% στο Λύκειο Σολέας, 18% στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο και 14% 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας).

Πάνω από τους μισούς μαθητές στο Αριστοτέλειο (58%) και στην Καρδίτσα (57%) έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σε μια χώρα με καλύτερη οικονομική ανάπτυξη, ενώ σχεδόν όλοι οι μαθητές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης των οικονομικών του κράτους.

Τέλος, ζητήθηκε από τους μαθητές των σχολείων να απαντήσουν σε ερωτήσεις ελεύθερης ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα: «Τι μπορεί να κάνει ένας έφηβος, γενικά, για να επιβιώσει στην οικονομική κρίση». Η νεολαία φαίνεται να πιστεύει πως είναι απαραίτητη η μείωση των εξόδων (αποταμίευση), η αισιόδοξη διάθεση και στάση για εύρεση εργασίας, η μόρφωση σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του ήθους, η αποδοχή ή και προσφορά βοήθειας σε κοινωνικούς φορείς καθώς και τεράστια αποθέματα υπομονής.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ