Κοντά στην πρόκριση η Νιγηρία -Νίκη με 1-0 επί της Βοσνίας - iefimerida.gr

Κοντά στην πρόκριση η Νιγηρία -Νίκη με 1-0 επί της Βοσνίας

Κοντά στην πρόκριση η Νιγηρία -Νίκη με 1-0 επί της Βοσνίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντικό βήμα για την πρόκριση στη νοκ-άουτ φάση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας έκανε η Νιγηρία!

Οι Αφρικανοί, επικράτησαν 1-0 της Βοσνίας για τη δεύτερη αγωνιστική του έκτου ομίλου του Μουντιάλ και... άνοιξαν τα φτερά τους για να «πετάξουν» στους «16» της διοργάνωσης. Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη νίκη της εθνικής ομάδας της χώρας σε τελική φάση Μουντιάλ από το 1998.

Κόντρα σε... απαθείς ποδοσφαιριστές, όπως εμφανίστηκαν στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού οι Βόσνιοι, οι «αετοί» της Νιγηρίας χρειάστηκαν το γκολ του Πίτερ Οντεμβίγκι στο 29ο λεπτό της αναμέτρησης για να πάρουν τους τρεις βαθμούς και να πανηγυρίσουν την πρόκριση.

Σε αντίθεση με την εμφάνιση κόντρα στην Αργεντινή, η Βοσνία εμφανίστηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών, πολύ... μπερδεμένη, απόλυτα αιφνιδιασμένη από τον τρόπο που αγωνίστηκε η αντίπαλός τους και δημιούργησε ελάχιστους κινδύνους για την εστία του Ενγιάμα. Όλα αυτά, έφεραν και τον αποκλεισμό...

Σωστά φωνάζουν, πάντως, οι παίκτες του Σάφετ Σούσιτς για το ακυρωθέν γκολ του Έντιν Τζέκο - είχε και δοκάρι στο φινάλε, αν και είχε χρησιμοποιήσει και το χέρι του - στο 20ο λεπτό, αφού ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι έφυγε από κανονική θέση και δεν ήταν οφσάιντ.

Το ματς:

Η επιθετική διάθεση της Νιγηρίας έδωσε καλό ρυθμό στο παιχνίδι. Οι Βόσνιοι, ναι μεν δεν είχαν την ταχύτητα των αντιπάλων τους, δεν είχαν σε καλή κατάσταση – ξανά – τον Έντιν Τζέκο και καλούνταν να προσαρμοστούν στα δεδομένα που έδινε στην αναμέτρηση η αντίπαλός τους. Βέβαια, στο 20ο λεπτό, κακώς ακυρώθηκε το γκολ που πέτυχε ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι έπειτα από κάθετη πάσα του Πιάνιτς, με τον επόπτη να υποδεικνύει λανθασμένα οφσάιντ. Λίγο αργότερα, ο Τζέκο απείλησε ξανά την εστία του Ενγιάμα με σουτ από πλάγια θέση και στο 29', η Νιγηρία άνοιξε το σκορ.

Ο Εμενίκε από δεξιά φάνηκε να ρίχνει τον Σπάχιτς, πράγμα για το οποίοι οι Βόσνοι παραπονέθηκαν, ο ρέφερι δεν έδωσε τίποτα και ο Οντεμβίγκι που περίμενε την ασίστ στη μικρή περιοχή, πλάσαρε τον Μπέγκοβιτς για το 1-0! Η ομάδα του Σούσιτς έδειχνε να μην μπορεί να ακολουθήσει την ταχύτητά τους. Κυρίως από τις πτέρυγες οι Αφρικανοί έφταναν στα καρέ του Μπέγκοβιτς και στο 38', ο Μούσα πέρασε ανενόχλητος από δεξιά για να κάνει το δυνατό σουτ και να υποχρεώσει τον αντίπαλο πορτιέρο να μπλοκάρει τη μπάλα με διπλή προσπάθεια. Οι... εκλάμψεις του Τζέκο πριν φύγει το πρώτο ημίχρονο, δεν είχαν αποτέλεσμα για τη Βοσνία.

Η τακτική που ακολούθησε η Νιγηρία στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ διαφορετική. Προτίμησε να ξεκινήσει οχυρώνοντας τα μετόπισθεν και σκόπευε να εκμεταλλευτεί τη σβελτάδα των παικτών της κάθε φορά που υπήρχαν οι προϋποθέσεις για αντεπίθεση. Στο 55ο ο Μπαμπατούντε με δυνατό σουτ υποχρέωσε τον Μπέγκοβιτς σε επέμβαση και όπως έγινε και στη συμπλήρωση της μιας ώρας αγώνα. Στην άμυνα των Βόσνιων επικρατούσε... τρικυμία, δίχως σταματημό.

Ο Μπέγκοβιτς κρατούσε όσο μπορούσε την ομάδα του στο παιχνίδι και μπροστά, ο Πιάνιτς προσπαθούσε να οργανώσει σωστές επιθέσεις. Χωρίς βοήθεια και χωρίς να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις μεταβιβάσεις του οι επιθετικοί της Βοσνίας, η εστία του Ενγιάμα δεν διέτρεχε κίνδυνο. Όσο άντεχαν, οι παίκτες του Στίφεν Κέσι... έτρεχαν και έψαχναν μέχρι τέλους το δεύτερο γκολ που θα τους επέτρεπε να είναι πιο ήρεμοι, αλλά φυσικά, δεν το είχαν ανάγκη, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος. Ο Τζέκο στις καθυστερήσεις είχε δοκάρι σε γυριστό σουτ, έχοντας πάρει όμως τη μπάλα με το χέρι και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το παιχνίδι...

Που κρίθηκε: Στο πάθος και την ταχύτητα των Νιγηριανών. Ενδεχομένως αν μετρούσε το γκολ του Έντιν Τζέκο στο πρώτο μέρος, με το σκορ στο 0-0, να είχε παίξει καθοριστικό ρόλο, ωστόσο, η εμφάνιση της Βοσνίας σε ολόκληρο το παιχνίδι ήταν τέτοια που έδειχνε πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης των Αφρικανών.

MVP του coppa.gr: Ο Εμενίκε. Δημιούργησε το γκολ με την ασίστ στον Πίτερ Οντεμβίγκι, αλλά το τρέξιμο και η ανησυχία που προκαλούσε κάθε φορά στην άμυνα της Βοσνίας και τον Ασμίρ Μπέγκοβιτς, τον καθιστούν πολυτιμότερο παίκτη.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Νιγηρία: Ενγιάμα, Άμπροους, Οσανίβα, Μίκελ, Γιόμπο, Ομερούο, Οντεμβίγκι, Ονάζι, Εμενίκε, Μπαμπατούντε (75' Ουζοένι), Μούσα (65' Αμεόμπι)

Βοσνία: Μπέγκοβιτς, Μούτζα, Λούλιτς (58' Σαλίχοβιτς), Μπέσιτς, Σάνιτς, Σπάχιτς, Χαΐροβιτς (57' Ιμπίσεβιτς), Μεντούνγιανιν (64' Σούσιτς), Τζέκο, Πιάνιτς, Μισίμοβιτς

Διαβάστε περισσότερα για το Μουντιάλ στο coppa.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ