Ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσταση της χώρας απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το μέχρι σήμερα μοντέλο του κράτους-πατερούλη έχει τελειώσει, ενώ αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων, στις αλλαγές στην ΕΡΤ και στην ανάγκη αναμόρφωσης της φορολογίας και του φορολογικού μηχανισμού.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ FM», για τις αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων στις κυβερνητικό πρόγραμμα ο κ. Μόσιαλος είπε: «Όταν έχεις μια οικονομική πολιτική, η οποία περιορίζει το έλλειμμα, αντιδράσεις θα υπάρχουν - γιατί μέχρι το 2009 ζούσαμε σε μια χώρα, η οποία ξόδευε - και ειδικά το 2009 - 36 δισ. περισσότερα απ' όσα εισέπραττε. Το ερώτημα είναι: πώς πείθεις τον ελληνικό λαό ότι βάζεις τη χώρα σε μια νέα πορεία, μέσα από μια επίπονη διαδικασία αναδιαρθρώσεων;".
Ο κ. Μόσιαλος ερωτηθείς σχετικά έκανε λόγο για «ενιαία αντιμετώπιση τελωνειακών και εφοριακών, μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει σε φήμες και προτρέποντας σε αναμονή μέχρι την διατύπωση των προτάσεων «από τη μεριά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος χειρίζεται αυτά τα θέματα με εξαιρετική ευαισθησία».
«Γιατί αυξάνεται ο ΦΠΑ; Γιατί δεν έχουμε σοβαρές φορολογικές αρχές. Όταν από τα 100 δισ. δηλωμένο εισόδημα, οι άμεσοι φόροι αντιστοιχούν στα 9 δισ., δηλαδή στο 9% αυτού του δηλωμένου εισοδήματος, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ο κ. Μόσιαλος, απαντώντας στην σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε ότι «το ποσοστό της άμεσης φορολογίας που έχουμε στη χώρα μας είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ - όχι της Ευρωζώνης, της ΕΕ- και είναι ένα κατ' εξοχήν θέμα φορολογικής δικαιοσύνης για τη χώρα μας».
Αναφερόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και επιτηδευματίες ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 1 εκατ. ενεργών πολιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το «μέσο δηλωθέν εισόδημα αυτής της κατηγορίας είναι 6.500 ευρώ. Κάτω, δηλαδή, από το αφορολόγητο τώρα των 8.000 ευρώ».
«Γι' αυτό προχωράμε και με την ηλεκτρονική πιστοποίηση των συναλλαγών, γι' αυτό βάλαμε και τη νομοθεσία όπου ποινικοποιείται η φοροδιαφυγή, η μεγάλη φοροδιαφυγή. Γι' αυτό βάλαμε και την νομοθεσία που περάσαμε το καλοκαίρι για να ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί», είπε ο κ. Μόσιαλος επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «τα βήματα που αρχίζουν να γίνονται δεν μπορούν να αποδώσουν «εδώ και τώρα».
Ο εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει να στήσεις ταυτόχρονα και ένα διαφορετικό μηχανισμό στις εφορίες, που πιθανώς να περιλαμβάνει εισπρακτικούς μηχανισμούς που θα υπερβαίνουν το κράτος, ιδιωτικά νομικά γραφεία ή ορκωτούς λογιστές».
Πιθανή η μείωση ΦΠΑ, όταν θα αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση
Αναφορικά με το ΦΠΑ στην εστίαση, ο εκπρόσωπος ζήτησε να περιμένουμε τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι δεν περιλαμβάνεται ο υψηλός ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα για τους τουρίστες του εξωτερικού».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πιθανή μείωση του ΦΠΑ, «όταν θα αρχίσουμε να παίρνουμε όλοι αποδείξεις, όταν θα αρχίσουμε όλοι να χρησιμοποιούμε την ειδική κάρτα συναλλαγών».
«Το κράτος - πατερούλης, τελείωσε. Έχουμε αναγάγει την υπόθεση της αναβάθμισης της χώρας μας σε υπόθεση του κρατικού μηχανισμού. Ε, μα, ο κρατικός μηχανισμός έχει φέρει τη χώρα εδώ που την έχει φέρει», πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Μόσιαλος.
Ερωτηθείς σχετικά με την ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία εξορθολογίζεται και όταν γίνει αυτό η κυβέρνηση θα επανεξετάσει και το ανταποδοτικό τέλος, ενδεχομένως και εντός του 2011.
«Θα υπάρχουν και εξοικονομήσεις από αποχωρήσεις προσωπικού - γιατί υπάρχουν πολλές συνταξιοδοτήσεις - από τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων που θα είναι μεγάλη. Είχαμε 1.050 συμβασιούχους τον Δεκέμβριο του 2009, τώρα έχουμε 700. Μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, θα μειωθεί ο αριθμός στους 250. Και παράλληλα, υπάρχει και μείωση του προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η τηλεόρασή μας θα πάψει να είναι κρατική - θα γίνει επιτέλους δημόσια. Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε κυβερνητική, κομματική τηλεόραση», είπε, τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για το θέμα της παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «στη ΔΕΘ θα γίνει ό,τι προβλέπεται από το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μέσα σ' ένα κλίμα επικέντρωσης στην ουσία και λιτότητας - και δεν θα ξοδευτούν εκατομμύρια ευρώ για περίπτερα κυβερνητικών οργανισμών» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ