Εκκληση Κουβέλη για ενωτικό συνέδριο στη ΔΗΜΑΡ -26 μέλη της ΚΕ διαφωνούν - iefimerida.gr

Εκκληση Κουβέλη για ενωτικό συνέδριο στη ΔΗΜΑΡ -26 μέλη της ΚΕ διαφωνούν

Εκκληση Κουβέλη για ενωτικό συνέδριο στη ΔΗΜΑΡ -26 μέλη διαφωνούν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οχι» σε συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και επιβολής απόψεων ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης να πουν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, την ώρα που 26 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κατέθεταν κείμενο διαφωνίας, προτείνοντας άμεσες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

«Είναι μια διαδικασία αυτή επίπονη και φορτισμένη, που πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, νηφάλιο και ενωτικό. Με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις» είπε ο κ. Κουβέλης, στην εισηγητική του ομιλία στην ΚΕ, που συνεδριάζει για να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες διεξαγωγής του συνεδρίου. «Το κεντρικό ερώτημα, που πρέπει να απαντήσουμε όλοι, ο καθένας προσωπικά, αλλά και όλοι μαζί συλλογικά, είναι αν πιστεύουμε στη δυνατότητα ανάκαμψης της Δημοκρατικής Αριστεράς, αν πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του πολιτικού χώρου», συμπλήρωσε.

Σχετικά με ανοικτά πολιτικά ζητήματα της χώρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προέβλεψε ότι έρχονται κι άλλα μέτρα, ενώ για τη διευθέτηση του χρέους υποστήριξε ότι «η χώρα πρέπει να επιδιώξει άμεσα μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο [...], ενώ είναι αναγκαία η ενίσχυση της χώρας με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, ικανό να αντιμετωπίσει την ύφεση, να ανατάξει την οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ακόμη ότι η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει να αναδείξει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης εξουσίας. Μιας πρότασης που θα στηριχθεί από μια νέα κοινωνική συμμαχία και θα υπηρετηθεί από μια νέα πολιτική συμπαράταξη.

«Σ΄αυτή τη νέα συμπαράταξη, η γνώμη μου είναι πως έχουν θέση όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, εκτός από τη ΝΔ» είπε και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική συμμαχία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Της Αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένη από τον λαϊκισμό και της Κεντροαριστεράς, που θα είναι απεξαρτημένη από τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ».

Στο κείμενό τους τα 26 μέλη της ΚΕ, που συγκροτούν τη μειοψηφία, τονίζουν, μεταξύ άλλων: «Η κεντροαριστερά, που θέλουμε και διεκδικούμε, δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός. Δεν μπορεί να συγκροτηθεί ετεροπροσδιοριζόμενη. Οφείλει να διαμορφώσει τους αυτοπροσδιορισμούς της, συναρτώντας τους άμεσα με το μέλλον της χώρας στο μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρέπει να είναι νέα και αυτόνομη. Στηριγμένη στην πολιτική αυτοτέλεια των χώρων που θα συνδράμουν την ανασυγκρότησή της αλλά με τη σύγχρονη επιθετική και γι αυτό αυτοτελή πολιτική ματιά. [...]. Προτείνουμε, η ΕΛΙΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο για τη δημοκρατική προοπτική της χώρας και για τη διαμόρφωση της ευρύτερης παράταξης.

Στην επιτροπή να κληθούν να συμμετάσχουν πολιτικές ομάδες, συσπειρώσεις και ανένταχτες προσωπικότητες του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού χώρου που ενδιαφέρονται να συνδράμουν το μεγάλο εγχείρημα».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ