Τα πέντε μέτωπα που θα κρίνουν το στοίχημα του τουρισμού στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Τα πέντε μέτωπα που θα κρίνουν το στοίχημα του τουρισμού στην Ελλάδα

Τα πέντε μέτωπα που θα κρίνουν το στοίχημα του τουρισμού στην Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το φετινό καλοκαίρι για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία, ενδεχομένως, να καθορίσει και τις επόμενες σεζόν. Ο πιο σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά, ωστόσο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις οι οποίες επιβάλλεται να ξεπεραστούν ούτως ώστε μπουν γερά θεμέλια για να συνεχιστεί η ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια.Στοιχήματα για ακόμη μια χρονιά, όπως επισημαίνει το euro2day, είναι η ορθολογική διαχείριση του ζητήματος των τιμών στα ξενοδοχεία, η σωστή λειτουργία των υποδομών (ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής), αλλά και η εξάπλωση των ωφελειών από τον τουρισμό σε όλη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και επιχειρηματίες καλούνται να διαχειριστούν άμεσα ορισμένα από τα καυτά αυτά μέτωπα από τα οποία θα εξαρτηθεί το μέγεθος του τουριστικού ρεύματος που θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα και θα καθορίσει την τάση στον κλάδο, ακόμη και μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η διαχείριση των τιμών το μεγάλο «αγκάθι» -Κέρδη και ζημίες από την ξαφνική αύξηση

Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι αναμφίβολα η διαχείριση των τιμών, καθώς, αυτή παραμένει η παγίδα που πρέπει να αποφύγουν όσοι εμπλέκονται στην εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών. Το ζήτημα επηρεάζει όχι μόνο τους ξενοδόχους, αλλά και αεροπορικές - ακτοπλοϊκές εταιρείες, οργανωτές εκδρομών, εστιάτορες, ακόμη και ταξιτζήδες και όσους συμμετέχουν εμπορικά στις παραλίες.

Οι υπερβολικές ή αναιτιολόγητα υψηλές τιμές μπορούν να λειτουργήσουν σαν μπούμερανγκ για τους επαγγελματίες, καθώς, όσοι εμφανίζονται υπερβολικά ανυπόμονοι στο να ισοφαρίσουν τις απώλειες εσόδων ίσως να το πληρώσουν ακριβά.

Ηδη, από τις πρώτες μελέτες, διαπιστώνεται εξωπραγματική αύξηση τιμών σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη ή η Μύκονος, γεγονός που προκαλεί τις πρώτες διαμαρτυρίες, αλλά και μπορεί να «τορπιλίσει» την περυσινή επικοινωνιακή νίκη που κατέγραψε ο ξενοδοχειακός κλάδος με την πτώση τιμών 35% που κατέγραφε στο σύνολο της χώρας.

Οι πέντε «ναυαρχίδες» του ελληνικού καλοκαιριού

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως οι κύριες τουριστικές περιοχές της χώρας ενισχύουν συνεχώς τη θέση τους και, πρακτικά, «μαζεύουν» όλη την πελατεία. Χαρακτηριστικά, από τις 15,7 εκατ. θέσεις σε προγραμματισμένες πτήσεις από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, τα 10,3 εκατ. αφορούν τρία μόνο νησιά (Κρήτη, Ρόδο, Κω).

Από τα 5,4 εκατ. αεροπορικές θέσεις που απομένουν, τη μερίδα του λέοντος μοιράζονται η Θεσσαλονίκη (λόγω Χαλκιδικής) και η Κέρκυρα. Αυτό σημαίνει ότι για όλους τους υπόλοιπους προορισμούς απομένουν 2,3 εκατ. θέσεις κάτι που μαρτυρά την πλήρη ανισομέρεια της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Το... stress test για Κρήτη και Ρόδο

Ενα ακόμη «αγκάθι» που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι εκείνο των υποδομών, κυρίως στα δύο πιο ισχυρά χαρτιά του ελληνικού τουρισμού, την Κρήτη και τη Ρόδο. Τα νησιά αυτά υποδέχονται εκατομμύρια ξένων σε μόλις λίγους μήνες με αποτέλεσμα οι υποδομές (αεροδρόμια, ξενοδοχεία, δρόμοι, χώροι εστίασης, παραλία) και, κυρίως, οι εργαζόμενοι να λειτουργούν στα όρια αντοχής τους, κάτι που φέρνει αρνητικά αποτελέσματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ενδεικτικό του γεγονότος αυτού είναι, όπως αναφέρει το euro2day, το ότι μόνο στις 2 Αυγούστου (εφόσον γίνουν όλες οι πτήσεις) τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Ρόδου θα υποχρεωθούν να υποδεχθούν 162 και 163 πτήσεις αντίστοιχα και περίπου 30.000 ξένους επισκέπτες το καθένα.

Σημειωτέον, ότι την ίδια ημέρα στο αεροδρόμιο της Κω θα προσγειωθούν 86 πτήσεις, 74 στην Κέρκυρα και 71 στα Χανιά.

Οι ανερχόμενοι προορισμοί το φετινό μεγάλο στοίχημα

Με βάση την παραπάνω εικόνα, μια από τις μεγάλες προκλήσεις για αυτό το καλοκαίρι, είναι αν τα οφέλη από την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα θα μπορέσουν να τα καρπωθούν και άλλες περιοχές πέρα από τις «κλασικές».

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης σε σύγκριση με πέρυσι εμφανίζουν η Μεσσηνία (+122%), η Μύκονος (+85%), η Σκιάθος (+84%), η Κεφαλονιά (+52%), η Σάμος (+51%) και η Σαντορίνη (+46%).

Η αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων «φέρνει» περισσότερους τουρίστες

Στον τομέα των πτήσεων το 2014 είναι η πρώτη χρονιά που οι τακτικές πτήσεις (51%) είναι περισσότερες από τις τσάρτερ (49%) κάτι που δίνει τη δυνατότητα να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος και να έλθουν περισσότεροι μεμονωμένοι ταξιδιώτες παρά γκρουπ.

Το αποτέλεσμα προέκυψε από τη μείωση των τσάρτερ και την αύξηση των τακτικών πτήσεων προς βασικούς καλοκαιρινούς προορισμούς όπως το Ηράκλειο, η Ρόδος και η Κως.

Μεγάλο ερώτημα ο εσωτερικός τουρισμός -Τι θα κάνουν οι Ελληνες

Τέλος, ερώτημα θα αποτελέσει για ακόμη μια χρονιά και η διάθεση και, κυρίως, δυνατότητα που θα έχουν οι Ελληνες για να «κλείσουν» διακοπές σε τουριστικούς προορισμούς. Ο εσωτερικός τουρισμός έχει καταρρεύσει εντελώς τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της δραματικής μείωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, κάτι που έχει προκαλέσει τεράστια ανισορροπία στην εγχώρια τουριστική αγορά.

Στόχος είναι να σημειωθεί νέα κινητοποίηση στον συγκεκριμένο τομέα με την επαναφορά των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, καθώς, εκτός των εργαζομένων, θα στηριχθούν και εκατοντάδες μικρά ξενοδοχεία τα οποία βασίζονταν αποκλειστικά στους Ελληνες πελάτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ