Μειωμένο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά το α' τετράμηνο - iefimerida.gr

Μειωμένο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά το α' τετράμηνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σημαντικά μειωμένο κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του 2013, διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά το πρώτο τετράμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, εισοδημάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων που υπεραντιστάθμισε την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 6,2 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014, έναντι 6,06 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 661 εκατ. ευρώ στα 2,75 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και λιγότερο στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 27,8% στο τετράμηνο του έτους, ενώ οι αφίξεις κινούνται με αυξητικό ρυθμό της τάξης του 21,1%.

Τέλος, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε τον Απρίλιο του 2014 έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2014 το εν λόγω ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα 768 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,3 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ