Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, μόλις στρίψεις από την Εμμανουήλ Μπενάκη, νιώθεις σαν να μπήκες σε χωριό. Ελιές, μουριές, μποστάνια και η ιστορική ταβέρνα Ροζαλία που βρίσκεται στο πόστο της από το 1978. Ιδιοκτήτης της ο Αχιλλέας Σεβαστόπουλος που ξεκίνησε την επιχείρησή του οικογενειακά και έφτιαξε μία ανθισμένη αυλή στο κέντρο της Αθήνας που διψάει για «πράσινο».
«Η Ροζαλία άρχισε να λειτουργεί 37 χρόνια πριν, στο ισόγειο ενός νεοκλασικού της οδού Βαλτετσίου, στο νούμερο 58, απέναντι από την τωρινή αυλή» λέει ο Γιώργος, φανατικός ποδηλάτης και τωρινός διαχειριστής του μαγαζιού, μιλώντας στο Popaganda.gr. «Το όνομά της «έρχεται» από μια γυναίκα θρύλο που έμενε στο υπόγειο, κάτω από την ταβέρνα εκείνη την εποχή. Την έλεγαν Αυγουστίνα, κυκλοφορούσε στα Εξάρχεια χωρίς να γνωρίζει κανείς την ιδιότητά της και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών της γειτονιάς. Ώσπου μια μέρα, εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη κι έγινε το μυστήριο των Εξαρχείων. Χρειάστηκαν κάποια χρόνια να περάσουν για να μάθουμε πως η εν λόγω κυρία ήταν κατάσκοπος της Ελλάδας κατά των Γερμανών (καταδικάστηκε σε θάνατο για περίθαλψη και απόκρυψη Βρετανών κατασκόπων και Ελλήνων αντιστασιακών) με κωδικό όνομα «Ροζαλία» εξού και το όνομα της ταβέρνας μας –τιμής ένεκεν».
Μόλις καθίσεις στο τραπέζι, σου φέρνουν ένα δίσκο με 16 πιάτα -σαλάτες και ορεκτικά, ενώ στη συνέχεια η φάση επιβάλλει ψητά,ενώ ως προς τα γλυκά εδώ θα φας την παστούλα σου με σοκολάτα-φράουλα, παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα και χαλβά σιμιγδαλένιο, όλα σπιτικά. Η τιμή κατ' άτομο είναι 15 ευρώ.
Δείτε όλες τις λιχουδιές που μπορεί να απολαύσει κανείς στην Ροζαλία, διαβάστε πώς παρασκευάζονται τα φαγητά και δείτε φωτογραφίες από την ταβέρνα στο Popaganda.gr.