Μαυροβούνιο, αυτά τα συγκλονιστικά Βαλκάνια που δεν γνωρίζουμε καθόλου [εικόνες] - iefimerida.gr

Μαυροβούνιο, αυτά τα συγκλονιστικά Βαλκάνια που δεν γνωρίζουμε καθόλου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαράντα χιλιόμετρα χωρίζουν το Virpazar, ψαροχώρι του Μαυροβουνίου από το Αλβανικό Shkodër, πρώην οικονομικό κέντρο της χώρας. Ενα συγκλονιστικός δρόμος, γεμάτος ιστορία, βρίσκεται ανάμεσα στα δύο σημεία, εκεί που ενώνεται η ορθοδοξία με τον μουσουλμανικό κόσμο.

Είναι ένα τοπίο παραμυθιού. Μεγαλοπρεπές, ακίνητο, ορισμένες φορές καταρρέον. Με τη δύση του ήλιου τα γκρίζα σύννεφα μοιάζουν να κρέμονται πάνω από την πλάτη του επισκέπτη. Στην όχθη της λίμνης Skadar του Μαυροβουνίου, αιωνόβιες καστανιές κρεμάνε τα φρούτα τους ως το δρόμο και δίνουν το γευστικότερο μέλι των Βαλκανίων.

Μαυροβούνιο, αυτά τα συγκλονιστικά Βαλκάνια που δεν γνωρίζουμε καθόλου [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Από το χωριό Virpazar ξεκινάει ο πανέμορφος δρόμος των 40 χιλιομέτρων που οδηγεί στα σύνορα του μουσουλμανικού κόσμου. Εδώ και αιώνες οι κάτοικοί του, Μαυροβούνιοι και Σέρβοι, ψαρεύουν νόστιμα ψάρια. Το χωριό έχει γλυτώσει, προς το παρόν, από τα τσιμεντένια μπλοκ που χτίζονται σχεδόν παντού στην ενδοχώρα. Στη λίμνη κυκλοφορούν οι τελευταίοι δαλματοί πελεκάνοι της Ευρώπης.
Το Μαυροβούνιο, ανεξάρτητο από το 2006, είναι η πρώτη χώρα που έβαλε το θέμα του περιβάλλοντος στο Σύνταγμά του, το 1992.

Μαυροβούνιο, αυτά τα συγκλονιστικά Βαλκάνια που δεν γνωρίζουμε καθόλου [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Διάσπαρτα ρωμαϊκά απομεινάρια θυμίζουν την περίπλοκη ιστορία της χώρας. Ακριβώς δίπλα μια βυζαντινή βασιλική εκκλησία ποζάρει μεγαλοπρεπώς. Στον Μεσαίωνα οι Σέρβοι άρχοντες δεν τσιγκουνεύονταν τα έξοδα για να ανταγωνιστούν τους βυζαντινούς ομολόγους τους. Εκκλησίες και μιναρέδες, σταυροί και ημισέληνοι, η μάχη είναι παλιά όσο και ο κόσμος σε αυτή τη γη όπου πολιτισμοί και θρησκείες επικρατούν διαδοχικά, αντιμάχονται, καταστρέφονται και ξανά συμφιλιώνονται.

Στα χωριά του Μαυροβουνίου οι κάτοικοι είναι σιωπηλοί και εργατικοί. Μοιάζουν με Τούρκους, Σλάβους ή Λατίνους. Βοσκοί, χωρικοί, ψαράδες, ζουν χάρη στη γενναιοδωρία της λίμνης Skadar. Εκτός από το κρασί παράγουν και ρακί, ένα ποτό που καίει το στόμα και το κερνούν στο καλωσόρισμα.
Λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Αλβανίας, οι στροφές γίνονται ιλλιγγιώδεις. Γαϊδούρια και βοϊδάμαξες στέλνουν τα αυτοκίνητα σε ένα μακρινό μέλλον. Εδώ το iPhone είναι ένα καπιταλιστικό θαύμα. Στην έξοδο της πόλης πολλά ορθόδοξα κοιμητήρια αποδεικνύουν ότι εδώ ο πόλεμος είχε πολλά θύματα.

Μαυροβούνιο, αυτά τα συγκλονιστικά Βαλκάνια που δεν γνωρίζουμε καθόλου [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Μαυροβούνιο, αυτά τα συγκλονιστικά Βαλκάνια που δεν γνωρίζουμε καθόλου [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Μαυροβούνιο, αυτά τα συγκλονιστικά Βαλκάνια που δεν γνωρίζουμε καθόλου [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Μαυροβούνιο, αυτά τα συγκλονιστικά Βαλκάνια που δεν γνωρίζουμε καθόλου [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Μαυροβούνιο, αυτά τα συγκλονιστικά Βαλκάνια που δεν γνωρίζουμε καθόλου [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Μαυροβούνιο, αυτά τα συγκλονιστικά Βαλκάνια που δεν γνωρίζουμε καθόλου [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Μαυροβούνιο, αυτά τα συγκλονιστικά Βαλκάνια που δεν γνωρίζουμε καθόλου [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ