«Nein» λέει η Μέρκελ στη χαλάρωση της λιτότητας - «Αδειάζει» και τον γερμανό υπουργό οικονομίας - iefimerida.gr

«Nein» λέει η Μέρκελ στη χαλάρωση της λιτότητας - «Αδειάζει» και τον γερμανό υπουργό οικονομίας

«Nein» λέει η Μέρκελ στη χαλάρωση της λιτότητας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα αυστηρό «nein» απαντά η Ανγκέλα Μέρκελ σε όσους ζητούν χαλάρωση της λιτότητας, χωρίς να κάνει εξαίρεση ούτε για τον σοσιαλδημοκράτη εταίρο της στην κυβέρνηση, τον υπουργό οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη να τροποποιηθεί το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, παρά τις πιέσεις Γαλλίας και Ιταλίας για «χαλάρωση» των κανόνων και παρά τις δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως πρόταση προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στη γερμανική κυβέρνηση «συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τροποποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας» δήλωσε η Μέρκελ. Το τρέχον σύμφωνο ήδη παρέχει «αρκετή ευελιξία, αυτή είναι η κοινή πεποίθησή μας», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ότι μίλησε το πρωί της Τετάρτης με τον κ. Γκάμπριελ.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη Γαλλία και συνομίλησε με τον ομόλογό του Αρνό Μοντεμπούρ, ζήτησε «να δοθεί χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις». Ανέφερε, επίσης, το ενδεχόμενο να μην ενσωματωθούν «τα κόστη που προκαλούνται» από τις μεταρρυθμίσεις στον υπολογισμό του ορίου του δημοσίου ελλείμματος που θεωρείται επιτρεπτό στην ευρωζώνη, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ.

Αυτή η δήλωση θεωρήθηκε ως μια αναφορά στην Ιταλία και τη Γαλλία οι οποίες πιέζουν για μια χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την εργασία.

Όπως μεταδίδει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, οι κυβερνήσεις Ολάντ και Ρέντσι ζητούν νέα «ανάγνωση» του Συμφώνου Σταθερότητας. Η επιδίωξη, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να μην συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα όσες κρατικές επενδύσεις χρηματοδοτούνται με δανεισμό. Σε αντάλλαγμα για την «απομάκρυνση» από το σκεπτικό δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσες χώρες παίρνουν τέτοιο περιθώριο, που έμμεσα δίνει και περισσότερο χρόνο «τακτοποίησης λογαριασμών», θα υποχρεούνται σε δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ