Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, και αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, πρότεινε σήμερα τα πακέτα «διάσωσης» των χωρών της ευρωζώνης να καλύπτονται στο μέλλον από εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού και μετοχές σε κρατικές βιομηχανίες.
Η Φον ντερ Λέγεν, παρεμβαίνοντας στο διάλογο σχετικά με το γεγονός ότι η Φινλανδία ζήτησε εγγυήσεις από την Ελλάδα, τόνισε μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ARD ότι οι μελλοντικές καταβολές τέτοιων πακέτων σταθεροποίησης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις.
"Αρκετά κράτη κάνουν μεγάλες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται. Αλλά για να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες μακροπρόθεσμα, χρειάζονται εγγυήσεις", φέρεται να δήλωσε η υπουργός.
Δεν είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης
Παντως, αξιωματούχος της κυβέρνησης της Γερμανίας δήλωσε αργότερα ότι οι τοποθετήσεις της υπουργού Εργασίας Ούρσουλας Φον ντερ Λέγεν δεν αποτελούν επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης.
Ως σήμερα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν κάνει μόνον off the record σχόλια σχετικά με την απαίτηση της Φινλανδίας η Ελλάδα να της παράσχει εγγυήσεις, αναφέροντας πως ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες συνεισφέρουν στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, καθώς και άλλων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, να εγείρουν παρόμοιες αξιώσεις.
Αλλαγή στάσης της Φινλανδίας
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, μετά τις αντιδράσεις από χώρες της ευρωζώνης, με σημερινές τους δηλώσεις οι Φινλανδοί φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους και να συζητούν το ενδεχόμενο αλλαγών στη συμφωνία που υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας μας. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή στην αναζήτηση άλλου τρόπου, με τον οποίο θα δοθεί η εγγύηση για το δάνειο της.
«Όλοι γνώριζαν από πριν ότι αυτό (σ.σ.: η παροχή εγγύησης) αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, το κάναμε μαζί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Ελσίνκι, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά αν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι δυνατό, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο».