Με αιχμή αντιπαράθεσης την υποστήριξη δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του αιτήματος του Σάββα Ξηρού για κατ΄οίκον νοσηλεία λόγω προβλημάτων υγείας και το κλείσιμο της Ολομέλειας, άρχισε τη νομοθετική του εργασία το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται και το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης για την αναγκαστική εξαφάνιση προσώπων, τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας στην υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Αυτή τη φορά η σύγκρουση έγινε ανάμεσα στον εισηγητή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ένταση ανέβηκε όταν ο κ. Καραγκούνης είπε πως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν βουλευτές που συμπαθούν την τρομοκρατία, ενώ από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπερασπιζόμενη τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε στο όνομα του Σάββα Ξηρού και δεν τον αποκάλεσε σε κανένα σημείο τρομοκράτη.
Η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε όταν ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης είπε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικά έκθετος επειδή δεν καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται έναν τρομοκράτη. Έχουμε πλέον δικαίωμα να λέμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν βουλευτές συμπαθούντες την τρομοκρατία», είπε ακόμη ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι «ο Σάββας Ξηρός δεν διώκεται για τις ιδέες του αλλά για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που προστατεύει τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων, ανεξάρτητα από το αδίκημα που έχουν διαπράξει. Η βουλευτής κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης να ξεχάσει ότι μπορεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή και μίλησε για εξουθενωτικές ποινές που ισοδυναμούν με θανατική ποινή. Είπε ακόμη ότι υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρει ότι η χώρα έχει παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση του συγκεκριμένου κρατουμένου. «Τι εισηγείστε δηλαδή; Να αγνοήσουμε την απόφαση που λέει ότι ένας άνθρωπος με 93% αναπηρία πρέπει να έχει νοσοκομειακή περίθαλψη και νοσηλεία;» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου και κάλεσε την κυβέρνηση και τη ΝΔ να σταματήσουν τον εκτροχιασμό, κατονομάζοντας τρομοκράτη τον πολιτικό της αντίπαλο, διότι, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυστάλλινη θέση.
Ως προς την τροπολογία, η διάταξη έχει κατατεθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς στις 13 Ιουνίου, στο σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται διεθνής σύμβαση για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση. Η τροπολογία ορίζει ότι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης υποβάλλεται από τους υπόχρεους έως και 3 μήνες το αργότερο μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη νομοθετική ρύθμιση αναγκαία και κατάλληλη ώστε να υπάρχει ένα εύλογο διάστημα μεταξύ της υποβολής της φορολογικής δήλωσης και της δήλωσης πόθεν έσχες.
Νέα πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ
«Είναι άλλο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι άλλο να συμμετέχει βουλευτής σε μια δίκη της τρομοκρατίας ως μάρτυρας υπεράσπισης» δήλωσε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, για τη στήριξη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα του Σάββα Ξηρού για κατ' οίκον νοσηλεία.
Ο βουλευτής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναγκαστική εξαφάνιση προσώπων είπε πως «η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε λογικές συμμετοχής των βουλευτών στη δίκη για την υπεράσπιση του Ξηρού είναι ανεπίτρεπτη» και ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν έχει το περιεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ της δίνει.
Κόντρα Αθανασίου - Λαφαζάνη
Τη θέση ότι «έχει πολιτική σημειολογία όταν βουλευτές καταθέτουν για κάποιον που έχει καταδικαστεί για πράξεις τρομοκρατίας» διατύπωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, σχολιάζοντας τη στήριξη του αιτήματος του Σάββα Ξηρού για κατ΄ οίκον νοσηλεία.
«Είναι σημειολογία πολιτική και πας μάρτυρας, να πεις τι; Για την υγεία του; Αυτή είναι η σημειολογία. Αυτά προκύπτουν από ιατρικά πιστοποιητικά, έχει λοιπόν πολιτική σημειολογία» είπε ο κ. Αθανασίου και συνέχισε: «Από την εμπειρία μου, θα σας πω και το άλλο: Πολλά στελέχη σας, κατέθεταν και ως μάρτυρες σε τέτοιες δίκες. Η ποινική αξίωση της πολιτείας ικανοποιείται όχι μόνο με την ποινή αλλά και με το πώς λειτουργεί το σωφρονιστικό και είπα ότι δεν είμαστε περήφανοι για την κατάσταση στις φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα και γι΄ αυτό προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση».
«Αν υπάρχει πολιτική σημειολογία, αυτή είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ζωής και της υγείας οποιουδήποτε ανθρώπου, ανεξαρτήτως καταδίκης. Αυτό περίμενα από εσάς να πείτε» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Είπε ακόμη πως «βουλευτές, οι οποίοι μάλιστα ασχολούνται με τα θέματα προστασίας των κρατουμένων δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο». «Εμείς πρώτοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία οποιασδήποτε μορφής και αυτό είναι προφανές από την ίδια τη στάση μας και την πρακτική μας. Αλλά είναι άλλο αυτό το θέμα και άλλο η προστασία τα ανθρώπινης ζωής και της υγείας» είπε ακόμη ο κ. Λαφαζάνης.