Χωρίς αντίπαλο παίζει ο Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν - Σε 10 μέρες η τελική απόφαση - iefimerida.gr

Χωρίς αντίπαλο παίζει ο Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν - Σε 10 μέρες η τελική απόφαση

Χωρίς αντίπαλο παίζει ο Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν - Σε 10 μέρες η τ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είμαι βέβαιος όσο ποτέ πριν, ότι θα είμαι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είχε γράψει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο λογαριασμό του στο τουίτερ ήδη από τις 4 Ιουνίου και όπως φαίνεται, έβλεπε μακριά. Οι αντιστάσεις κατά του διορισμού του -με πρώτη εκείνη του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον- κάμπτονται μία - μία. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ τον στηρίζει σταθερά και όπως αναμένεται, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα καταλήξουν και επίσημα στο πρόσωπο του Γιούνκερ στη διάσκεψη κορυφής που θα γίνει στις 26 – 27 Ιουνίου.

Αν κρίνουμε μάλιστα από τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρώην πρόεδρος της ευρωζώνης και οσονούπω επικεφαλής της Κομισιόν έχει πάρει πολύ ζεστά τον ρόλο του, αφού ακόμα δεν διορίστηκε κι άρχισε ήδη να δίνει εντολές. Ο Γιούνκερ απέρριψε το αίτημα του Ντέιβιντ Κάμερον να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στον επόμενο βρετανό επίτροπο. Ο βρετανός πρωθυπουργός, βλέποντας ότι χάνει τις ελπίδες να μπλοκάρει την εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιχείρησε να πιέσει για όσο το δυνατό περισσότερα ωφέλη. Ζήτησε ο νέος επίτροπος της χώρας του στην Κομισιόν να εκτελεί χρέη αντιπροέδρου και να αναλάβει ένα πακέτο ζωτικής σημασίας αρμοδιοτήτων όπως η εσωτερική αγορά, ο ανταγωνισμός, το εμπόριο και η ενέργεια.

Ο Γιούνκερ όμως απάντησε με ένα ξερό «όχι». Αφ' ενός, η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων από άλλα κράτη, με πρώτη και καλύτερη τη Γαλλία. Αφ' ετέρου, ο υποψήφιος επικεφαλής της Κομισιόν ενδεχομένως να θεωρεί ότι μπορεί να εκλεγεί χωρίς να έχει ανάγκη τις ψήφους της Βρετανίας. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα www.euractiv.com, η Μέρκελ προωθεί μια ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βάση την απλή πλειοψηφία, παρακάμπτοντας τον Κάμερον. Για την απλή πλειοψηφία απαιτείται τουλάχιστον το 55% των χωρών-μελών της ΕΕ οι οποίες να εκπροσωποούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Βρετανία και μία - δυο άλλες χώρες που αντιδρούν στην υποψηφιότητα Γιούνκερ όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, θα μειοψηφούσαν.

Αν το σενάριο βαδίσει με βάση τα ως τώρα δεδομένα, σε 10 μέρες το αργότερο οι αρχηγοί των χωρών μελών της ΕΕ θα δώσουν το πράσινο φως για τον διορισμό του Γιούνκερ. Το επόμενο και τελικό στάδιο θα είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το ευρωκοινοβούλιο, πράγμα που δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ