Ξαφνικό τετ α τετ Σαμαρά -Σόιμπλε για ελαφρύνσεις και Τρόικα: Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός - iefimerida.gr

Ξαφνικό τετ α τετ Σαμαρά -Σόιμπλε για ελαφρύνσεις και Τρόικα: Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

Ξαφνικό τετ α τετ Σαμαρά -Σόιμπλε για φοροελαφρύνσεις και Τρόικα: Τι θα ζητήσει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξαφνική συνάντηση αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας την Τρίτη στην Πορτογαλία.Οπως αποκάλυψε το Mega στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο πρωθυπουργός θα έχει ραντεβού με τον κ. Σόιμπλε στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης σε μια συνάντηση που δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα επισήμως.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες αναμένεται να γευματίσουν παρέα, ενώ, η σημασία του ραντεβού είναι ξεχωριστή, καθώς είναι η πρώτη συνάντηση μετά τις διπλές εκλογές και τον ανασχηματισμό, αλλά και λίγες μόλις ημέρες πριν από το Eurogroup.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να συζητήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εξέλιξη του προγράμματος της Ελλάδας και τα σημεία στα οποία η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά και τα κομμάτια εκείνα όπου δεν προχωρούν.

Οπως αναφέρει το Mega, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει την κουβέντα για μια σειρά λελογισμένων διαρθρωτικών κινήσεων ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η λειτουργία του προγράμματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ακούγονται φωνές για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Τρόικα, καθώς, όπως σημειώνεται, έχει επιβάλλει ένα «μικρομάνατζμεντ» με ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο κάνει μεγαλύτερο κακό στο εσωτερικό παρά λύνει προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να αποτυπωθεί η πρόοδος την οποία έχει σημειώσει η Ελλάδα, αλλά ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και για τις αλλαγές στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, καθώς οι παρούσες δεν δείχνουν να αποδίδουν.

Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί και μια σειρά φοροελαφρύνσεων που σταδιακά θέλει η ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και για την οποία ο πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει έτοιμος ένας οδικός χάρτης.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού, δύο ημέρες πριν από το Eurogroup της Πέμπτης κρίνεται αρκετά σημαντικό, καθώς θα συναντηθεί και με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Νέο χτύπημα από τις Βρυξέλλες: Πρώτα τα 12 προαπαιτούμενα και μετά οι δύο δόσεις

Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες χτύπησαν για ακόμη μια φορά «καμπανάκι», καθώς, αξιωματούχος της Ευρωζώνης κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα για να πάρει τις επόμενες δύο δόσεις που εκκρεμούν συνολικά 2 δισ. ευρώ.

Οπως σημείωσε ο αξιωματούχος, η κάθε μία από τις δόσεις συνδέεται με την υλοποίηση έξι προαπαιτούμενων δράσεων. «Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαϊου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του Ιουνίου», ανέφερε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επόμενη αξιολόγηση της Τρόικα, που συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν θα ξεκινήσει αν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα.

Ο ίδιος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα είναι εύκολες και θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα, ενώ σημείωσε ότι το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα θα βρεθεί στην Αθήνα τον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη (19/6) στο Λουξεμβούργο, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι αναμένονται με ανυπομονησία τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι επιτεύξιμοι και πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά. «Πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτό δεν θα αποφασιστεί πριν το καλοκαίρι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ