«Παρακάλια» στην Τρόικα να μη μας επιβάλουν και νέα μέτρα - iefimerida.gr

«Παρακάλια» στην Τρόικα να μη μας επιβάλουν και νέα μέτρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνει όνειρο απατηλό η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011, βρίσκεται πλέον το υπουργείο Οικονομικών, καθώς λόγω της βαθιάς ύφεσης, που μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 5,3%(!), είναι προφανές ότι ακόμα και να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση πριν έναν μήνα και μειωθεί το έλλειμμα κατά 5 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα παραμείνει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Αυτό ακριβώς θα είναι το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τη Τρόικα, δηλαδή η αναπροσαρμογή του στόχου για το έλλειμμα με βάση τις νεώτερες πολύ χειρότερες προβλέψεις για το ΑΕΠ. Ωστόσο, αν και το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι άλλο να συζητάς για έλλειμμα 17 δισ. ευρώ σε σχέση με ΑΕΠ 220 δισ. ευρώ κι άλλο με ΑΕΠ 218 η 215 δισ. ευρώ (οπότε αλλάζει αυτομάτως το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ) ακούγεται λογικό, δεν πρέπει να αγνοεί κανείς ότι το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μείωση του Ελλείμματος κάτω από το 3% έως το τέλος του 2014. Κι επειδή το όριο του 3% δεν είναι ...ιδιοτροπία της Τρόικας αλλά υποχρέωση που απορρέει από το Σύμφωνο Σταθερότητας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα γίνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα από τους δανειστές μας. Στη περίπτωση, δε, που γινόταν κάτι τέτοιο αποδεκτό, τότε θα ζητούσαν μεγαλύτερη προσαρμογή στην επόμενη 3ετία, προκειμένου να μη χαθεί ο στόχος, κάτι που προφανώς συνεπάγεται ακόμα περισσότερα μέτρα.

Αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο το υπουργείο Οικονομικών είναι το ενδεχόμενο να χρειαστεί να διαπραγματευθεί με τη Τρόικα όχι μόνο την αλλαγή του στόχου για το Έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτους αριθμούς. Μήπως δηλαδή με βάση τις νεώτερες προβλέψεις για την ύφεση εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε η μείωση του ελλείμματος σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή από τα 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη περίπτωση εκτιμάται ότι η Τρόικα θα είναι κατηγορηματικά αντίθετη, οπότε θα απαιτηθούν και νέα μέτρα, με τον υπουργό Οικονομικών να δεσμεύεται απλώς ότι δεν θα θιγούν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ