Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά «Το Νησί» αποθεώνει την Αθήνα και εξηγεί γιατί αποφάσισε να μείνει στα Πατήσια και όχι το Κολωνάκι - iefimerida.gr

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά «Το Νησί» αποθεώνει την Αθήνα και εξηγεί γιατί αποφάσισε να μείνει στα Πατήσια και όχι το Κολωνάκι

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά «Το Νησί» αποθεώνει την Αθήνα και εξηγεί γιατί αποφάσισε ν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την ομορφιά της Αθήνας, της δικής της πόλης, που αγάπησε από την πρώτη φορά που την επισκέφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70, μίλησε η γνωστή συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, χτες βράδυ στο κατάμεστο από κόσμο καφέ του Νομισματικού Μουσείου.Δίπλα της, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, συνδιοργανωτής της συνάντησης μαζί με την ομάδα του «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» και τη Βάσω Σωτηρίου, με τον οποίον συζήτησαν για την Αθήνα, τα βιβλία της, αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.

«Η Αθήνα είναι μια πόλη ζωντανή, γλυκιά, γεμάτη 'αρώματα' και ανθρώπους, που έχουν επιθυμία για ζωή και εκτιμούν τη φιλία. Παντού υπάρχει κόσμος, παρέες, που για εσάς τους Έλληνες μπορεί να είναι φυσικό, αλλά για εμάς στο Λονδίνο είναι κάτι σπάνιο. Επίσης, μου αρέσει πολύ ότι στην Αθήνα χάνομαι μέσα σε πέντε λεπτά. Όταν χάνεσαι πάντα ανακαλύπτεις πράγματα κι αυτό είναι πολύ όμορφο», ξεκίνησε την «αφήγησή» της η Βρετανίδα συγγραφέας, γνωστή στο ευρύ κοινό από «Το Νησί», το μυθιστόρημα που έγινε μπεστ σέλερ, σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση, αλλά και αφορμή να βγει από την αφάνεια ένας ξεχωριστός τόπος, η Σπιναλόγκα.

«Καλώς όρισες στην πατρίδα σου», δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Βατόπουλος, ξεκινώντας μια συζήτηση που εκτυλίχθηκε και στις δύο γλώσσες, καθώς η συγγραφέας μαθαίνει ελληνικά με πολύ καλά αποτελέσματα, όπως αποδείχτηκε στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση. «Αυτό είναι σημάδι αφοσίωσης αλλά και σοβαρότητας ενός ανθρώπου που θέλει να μάθει για έναν ξένο πληθυσμό, αλλά και να αποβάλλει τα χαρακτηριστικά του ξένου», είπε με έμφαση ο δημοσιογράφος. Πρόσφατα η σύνδεσή της με την Αθήνα έγινε ακόμα πιο στενή, καθώς μόλις προχτές εγκαταστάθηκε στο διαμέρισμα που νοίκιασε στην πλατεία Καλλιγά στα Πατήσια. «Μια επιλογή στον άξονα της Πατησίων που λέει πολλά για εμάς τους Έλληνες», όπως παρατήρησε ο κ. Βατόπουλος, κάνοντας παράλληλα μια πετυχημένη σύνδεση: «Όπως πριν μερικά χρόνια μας έδειξες ότι υπάρχει μια Σπιναλόγκα, έρχεσαι σήμερα για να δώσεις πάλι ένα παράδειγμα σε εμάς τους Αθηναίους, επιλέγοντας ως μόνιμη κατοικία την οδό Πατησίων».

Για τη Βικτόρια Χίσλοπ τα Πατήσια είναι μια περιοχή γεμάτη ζωή. «Δεν ήθελα να νοικιάσω αλλού, όπως στο Κολωνάκι, παρόλο που είναι πολύ όμορφα, αλλά σε μια 'ανάμικτη' περιοχή. Στο κέντρο του Λονδίνου όπου μένω, ζουν τώρα πολλοί Έλληνες και όταν περπατώ στους δρόμους ακούω κάθε μέρα ελληνικά. Ίσως έχουμε κάνει ανταλλαγή πληθυσμών», είπε χαριτολογώντας, δείχνοντας ωστόσο και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τις πολυπολιτισμικές περιοχές. «Μια πόλη έχει περισσότερο ενδιαφέρον όταν κατοικούν σε αυτήν άνθρωποι από διάφορες χώρες», είπε χαρακτηριστικά. Για την ίδια, η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από μια αγαπημένη χώρα, καθώς τη θεωρεί πατρίδα της, πιο πολύ και από τη Βρετανία, μια σύνδεση που δεν μπορεί να εξηγήσει επακριβώς. «Αν υπάρχει μετενσάρκωση, σίγουρα ζούσα εδώ σε προηγούμενη ζωή μου. Κι αν ξανάρθω σε επόμενη ζωή, θα ήθελα να είμαι Ελληνίδα», υπερθεμάτισε.

Το νέο της βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει σύντομα στα αγγλικά, αναφέρεται στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην «πόλη φάντασμα» της Αμμοχώστου. Οι ήρωές της είναι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με θεματολογία που φέρνει πιο κοντά στο ευρύ κοινό το ζήτημα της Κύπρου και στην επιφάνεια ακόμα μια πόλη. «Οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι υπάρχει πόλη χωρίς ανθρώπους εδώ και 40 χρόνια», σημείωσε, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει και τον μεγάλο ρόλο που έπαιξε η Αγγλία στα προβλήματα της Κύπρου.

Όσο για το αν θα ήθελε να γράψει ένα μυθιστόρημα για την Αθήνα (έχει ήδη 'μιλήσει' για τη Θεσσαλονίκη, εκτός από τη Σπιναλόγκα και την Αμμόχωστο) η Χίσλοπ ανέφερε ότι μόλις εμπνευστεί θα το κάνει. «Η Αθήνα είναι πιο περίπλοκη από τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο. Το ίδιο και οι άνθρωποι. Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες παντού, θέλω να μάθω πιο πολλά πράγματα, να εμπνευστώ», επεσήμανε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του μίλησε με θέρμη για τη συγγραφέα, η οποία, όπως είπε, «έδωσε σήμερα μια ένεση αισιοδοξίας», προτείνοντας να της δοθεί το κλειδί της πόλης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ