Ναυτιλία, ενέργεια, κρασί και λάδι στο στόχαστρο των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Ναυτιλία, ενέργεια, κρασί και λάδι στο στόχαστρο των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την ανακοίνωση της επίσκεψης, καθώς περνούν οι ημέρες, οι Κινέζοι τοποθετούνται ολοένα και πιο συγκεκριμένα για την ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Ο ασιαστικός ιστότοπος China.org.cn σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο πώς οι τομείς γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η συζήτηση, αλλά και η πρόθεση συνεργασίας θα είναι τα logistics, η ενέργεια, η ναυτιλία, το real estate και οι εισαγωγές κρασιού και λαδιού.

Το πλήρες... μενού των συζητήσεων αποκάλυψε ο υπουργός Εμπορίου της κινεζικής κυβέρνησης, Γκάο Γιάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

Ο Γκάο έδειξε να είναι σίγουρος για τη θετική έκβαση του ταξιδιού στην Αθήνα και όπως επισήμανε : «Θα φέρει πολλά αποτελέσματα. Και οι δύο πλευρές θέλουμε να προωθήσουμε το άνοιγμα των αγορών, την ενθάρρυνση της συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο και την προώθηση των επενδύσεων, στις επιτροπές και στα εμπορικά επιμελητήρια».

Επιπροσθέτως σημείωσε πως η Κίνα θα στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης.

Ο Γουάν Τσάο, υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε από την μεριά του ότι ο κ. Κετσιάνγκ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον αντιπρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και φυσικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι δύο πλευρές θα εκδώσουν κοινή δήλωση, θα υπογράψουν αρκετές κυβερνητικές συμφωνίες και συμβάσεις των επιχειρήσεων σε τομείς όπως η κατασκευή υποδομών, του πολιτισμού, των ωκεανών, και ο ποιοτικός έλεγχος.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα παραστούν επίσης σε διμερές φόρουμ συνεργασίας στη θάλασσα και θα επισκεφθούν την προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά, που σήμερα εκμεταλλεύεται η κινεζική COSCO.

Όπως σημείωσε ο Γουάνγκ είναι η πρώτη φορά που μια κινεζική εταιρεία έχει συνάψει μια μακροπρόθεση σύμβαση παραχώρησης σε ένα μεγάλο λιμάνι στην Ευρώπη.
Η αποβάθρα λειτούργησε καλά κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είχε θετική συμβολή στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών.

Είπε ότι η επίσκεψη του Λι στην Ελλάδα θα παγιώσει τη φιλία των δύο χωρών, να εμβαθύνουν την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη τους και την επέκταση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ