Σας προκαλούν θαυμασμό και δέος τα εντυπωσιακά κεφάλια Moai στις ακτές της Νήσου του Πάσχα; Αν θέλετε να δείτε κάτι εξίσου εντυπωσιακό, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε τόσο μακριά, αφού αρκεί μία επίσκεψη στο όρος Νεμρούτ της γειτονικής μας Τουρκίας.
Το Νέμρουτ έχει υψόμετρο 2.134 μέτρα και βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια από την κωμόπολη Κάχτα, κοντά στην περιοχή Αντιγιαμάν της Τουρκίας.
Ο βασιλιάς Αντίοχος Ι, θεός της Κομμαγηνής, έχτισε το 63 πΧ στην κορυφή του βουνού το ταφικό του ιερό με τεράστια αγάλματα ύψους 9 μέτρων που αναπαριστούσαν τον ίδιο, δύο λιοντάρια, δύο αετούς και διάφορους ελληνικούς και περσικούς θεούς και ημίθεους όπως ο Ηρακλής, ο Δίας-Ορομάσδης (που σχετίζεται με τον περσικό θεό Αχουρα Μάζντα), τη θεά Τύχη και τον Απόλλωνα-Μίθρα.
Τα αγάλματα αυτά ήταν καθισμένα σε θρόνους στη σειρά, με τα ονόματα του κάθε θεού χαραγμένα πάνω τους, ωστόσο πλέον, τα κεφάλια των αγαλμάτων βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή και από το είδος της φθοράς που υπέστησαν, εικάζεται ότι προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας στο Βυζάντιο.
Η περιοχή ανασκάφηκε το 1881 από τον Γερμανό μηχανικό Καρλ Σέστερ, ωστόσο μεταγενέστερες ανασκαφές έχουν αποτύχει να εντοπίσουν τον ίδιο τον τάφο του Αντίοχου, παρόλο που πιστεύεται ότι αυτός είναι και ο τόπος της ταφής του.
Το 1987 το βουνό Νέμρουτ αναδείχτηκε σε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, ωστόσο τα αγάλματα δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη στην αρχική τους θέση.
Πώς εικάζεται ότι ήταν πριν την καταστροφή