Απέτυχε παταγωδώς η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης – Μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ τα κρατικά έσοδα - iefimerida.gr

Απέτυχε παταγωδώς η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης – Μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ τα κρατικά έσοδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Απτά είναι πλέον τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών για την παταγώδη αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, επιτρέποντας έτσι τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης από την επόμενη κιόλας περίοδο.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά τη βελτίωση των όρων για τη καταβολή επιδόματος θέρμανσης (110 εκατ. ευρώ στο 5μηνο) και την αύξηση κατά 12,94% της κατανάλωσης σε σχέση με την περίοδο 2012/ 2013, η κατανάλωση περιορίστηκε στο 1/3 αυτής του 2011/2012 όταν δεν ίσχυε δηλαδή η εξίσωση του ΕΦΚ, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό!

«Η μείωση της κατανάλωσης έχει επηρεάσει τον ΦΠΑ. Εξακολουθούμε να έχουμε αποκλίσεις στα πετρελαιοειδή, καθώς η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης δεν ήταν αυτή που εκτιμούσαν», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δείχνοντας έτσι προς την πλευρά της Τρόικας. Στην πραγματικότητα, παρά την αύξηση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η «βουτιά» του ΦΠΑ και τις δύο χρονιές είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο αποκλίσεις έναντι των στόχων αλλά και απώλειες εσόδων.

Με αυτό ακριβώς το επιχείρημα, το υπουργείο Οικονομικών θα διαπραγματευθεί το Φθινόπωρο τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για να έχει θετική κατάληξη το ελληνικό αίτημα, θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Πόντους φαίνεται ότι κερδίζει και η μονιμοποίηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς με τη συμπλήρωση του 5μηνου, τα έσοδα από τον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων - όπου συμπεριλαμβάνεται η εστίαση- εμφανίζουν υπέρβαση 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Από το υπουργείο Οικονομικών διατηρούν, πάντως, χαμηλά τους τόνους, επισημαίνοντας, πάντως, ότι δεν είναι μόνο πολύ μικρότερη η απώλεια εσόδων σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά διαφαίνεται τάση ακόμα και για θετικά αποτελέσματα.

«Όσο περνούν οι μήνες, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση έχει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει να διακρίνουμε εάν αυτό οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης λόγω μείωσης των τιμών ή/και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Όσον αφορά, δε, στις συζητήσεις για κατάργηση ή μείωσης της έκτακτης εισφοράς (το μέτρο εκπνέει στο τέλος του έτους αλλά η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την παράταση του έως το 2016), τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραπέμπουν στις συζητήσεις του Φθινοπώρου για τον επόμενο Προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου δεν έχουν συμπεριληφθεί έσοδα από την έκτακτη εισφορά.

«Στροφή» φαίνεται ότι θα γίνει και στο πεδίο των πρωτογενών δαπανών, καθώς για έναν ακόμα μήνα η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από τους στόχους (-460 εκατ. ευρώ από τον στόχο), ενισχύοντας την άποψη ότι ο Προϋπολογισμός είναι πολύ πιο «σφιχτός» από όσο πρέπει, αποστερώντας κονδύλια από κοινωνικούς σκοπούς. Με αυτό το σκεπτικό, σύμφωνα με πληροφορίες ο Χ. Σταϊκούρας έστειλε χθες επιστολή σε όλους τους συναδέλφους του με την οποία ζητά την αξιολόγηση όλων των δημόσιων δαπανών, προκειμένου να στραφούν σε δράσεις με υψηλότερο πολλαπλασιαστή, δηλαδή σε αναπτυξιακούς σκοπούς, στην απασχόληση κ.λ.π.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ