Βενιζέλος: «Έχω θυσιάσει το πολιτικό μου μέλλον» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Έχω θυσιάσει το πολιτικό μου μέλλον»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου θα καλυφθούν κανονικά και η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις γύρω από το νέο δάνειο, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοπεί η ύφεση, η οποία φέτος θα κινηθεί άνω του 4,5% και να αλλάξει το κλίμα για την ελληνική οικονομία. «Δεν υιοθετώ πάντως προβλέψεις για ύφεση 5,3%», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Με δεδομένη την άφιξη της τρόικας ο υπουργός είπε ότι θα γίνει συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά την επίπτωση της βαθύτερης ύφεσης στους στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.

Οι φορολογικοί συντελεστές θα εκλογικευτούν εφόσον συμφωνηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους μια πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ. Οι αλλαγές στη φορολογία θα εξετασθούν σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές εισφορές, με στόχο έναν ενιαίο μηχανισμό επιβολής και είσπραξης.

Για τα αντικειμενικά κριτήρια, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το ενδεχόμενο επαναφοράς του παλαιού συστήματος και αναφέρθηκε σε συνδυαστικά κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα ώστε να αποκαλύπτεται το πραγματικό εισόδημα. «Υπάρχει πλούτος πληροφοριών» ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Ερωτηθείς για το σύστημα των αποδείξεων είπε ότι η αλλαγή στο ζήτημα των αποδείξεων έχει ήδη γίνει. Έχει ψηφιστεί στον εφαρμοστικό νόμο, άρα ισχύει άλλο καθεστώς από το 2012, ένα καθεστώς πολύ πιο λογικό, πολύ πιο απλό και πολύ πιο ισορροπημένο. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα καινούργιο και δε θα υπάρξει σε σχέση με τις αποδείξεις. Το ζήτημα έχει ρυθμιστεί πλήρως, τόνισε

Για την κριτική που του ασκεί προσωπικά η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι "είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς έχει κάνει μία επιλογή, τον ενδιαφέρει πρωτίστως να έρθουν τα πράγματα έτσι ώστε να γίνει Πρωθυπουργός".

"Εγώ έχω κάνει μία άλλη επιλογή: Ανέλαβα μία ευθύνη, μία δυσβάστακτη ευθύνη, το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό έγινε χωρίς να το επιθυμώ ή να το επιδιώκω και προκειμένου να φέρω σε πέρας αυτή την αποστολή που την θεωρώ εθνική, έχω κατά πάσα πιθανότητα θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική μου προοπτική. Υπάρχει, λοιπόν, μία διαφορά πολιτικής αντίληψης και πολιτικού ήθους. Και ο Έλληνας πολίτης καλείται να αξιολογήσει δύο διαφορετικές συμπεριφορές και δύο διαφορετικές αντιλήψεις", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι θα ήταν ευτυχής αν η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έδινε κάποια δείγματα συναίνεσης και σοβαρότητας, γιατί και το παραμικρό δείγμα συναίνεσης βοηθάει τη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ