Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσαν δημοσιεύματα και έρευνες που καταγράφουν την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα νησιά και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ανδρέα Ανδρεάδη και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να πέσουν οι τιμές.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο τουρισμός πάει καλά και πως πρέπει να τον διαφυλάξουμε και να τον διατηρήσουμε σε εξίσου υψηλά επίπεδα και φέτος και τις επόμενες χρονιές.
Επ' αυτού του ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα υψηλών τιμών στα νησιά μας.
Στα ουράνια οι τιμές -Αυξηση έως και 100% σε σχέση με πέρυσι
Πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα έρευνα η οποία καταγράφει την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές, την ίδια στιγμή που ο τουρισμός βρίσκεται σε συνεχόμενη άνοδο και εκατομμύρια τουρίστες προτιμούν την Ελλάδα τόσο για τις ομορφιές της όσο και για τις λογικές τιμές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στους δημοφιλέστερους προορισμούς οι τιμές αυξήθηκαν έως και 100% σε σχέση με πέρυσι με πρωταθλήτρια στην ακρίβεια την Σαντορίνη.
Στο Ημεροβίγλι, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί διάσημους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, η αύξηση των μέσων ξενοδοχειακών τιμών σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο αγγίζει το 95%. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης φέτος ανέρχεται στα 501 ευρώ, ενώ πέρσι τέτοια εποχή κυμαινόταν στα 257 ευρώ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ξενοδοχειακών τιμών της trivago.gr, ίδιο είναι το σκηνικό και στο Φηροστεφάνι με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να εκτοξεύεται στα 289 ευρώ, έναντι 192 ευρώ τον Ιούνιο του 2013. Σημειώνει δηλαδή αύξηση 51%.
Αντίθετα, η Οία ανεβάζει τη μέση τιμή διανυκτέρευσης μόνο κατά 10%. Φέτος τον Ιούνιο είναι στα 339 ευρώ έναντι 307 ευρώ τον Ιούνιο του 2013.
Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα και στα Φηρά με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να αγγίζει τα 242 ευρώ έναντι 137 ευρώ τον περασμένο Ιούνιο (αύξηση 77%).
Από κοντά η Μύκονος -Πιο συγκρατημένοι σε άλλα νησιά
Η Μύκονος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να είναι αυξημένη κατά 46% σε σχέση με πέρυσι. Για να περάσει κάποιος ένα βράδυ στο νησί των Ανέμων, θα πρέπει να πληρώσει κατά μέσο όρο 184 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2013 έδινε γύρω 126 ευρώ.
Στη Ρόδο οι τιμές στα ξενοδοχεία παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 7% με την μέση τιμή διανυκτέρευσης να διαμορφώνονται στα 75 ευρώ. Στην Κρήτη οι τιμές ανέβηκαν κατά 21%. Στο Ρέθυμνο συγκεκριμένα οι τιμές εδώ αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 109 ευρώ σε σχέση με τα 90 ευρώ πέρυσι.
Πολύ μεγάλη είναι η άνοδος των τιμών και στην Ίο με 48% ποσοστιαία αύξηση στη μέση ξενοδοχειακή τιμή σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013.
Τσιμπημένες είναι οι τιμές και στην Αθήνα με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να είναι αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. Οι ταξιδιώτες θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο ανά διανυκτέρευση 119 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2013 πλήρωναν κατά μέσο όρο 88 ευρώ.
«Δεμένα» τα χέρια του ΣΔΟΕ
Την ίδια στιγμή τόσο το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παραμένει ακέφαλη, όσο και η έλλειψη προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν στο αέρα οι προληπτικοί έλεγχοι που αναμένεται να πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ.
Εκτός από τακτικούς και πλήρεις ελέγχους, την επόμενη περίοδο το ΣΔΟΕ πρέπει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 80.000 προληπτικούς ελέγχους σε τουριστικές περιοχές για την ορθή απόδοση του ΦΠΑ, την έκδοση αποδείξεων και άλλα φαινόμενα κερδοσκοπίας.