Αρον-άρον εγκαταλείπουν οι κάτοικοι τη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ, μετά την κατάληψη της πόλης από τους ένοπλους φανατικούς ισλαμιστές. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει από προχθές την πόλη και τα περίχωρά της, σχηματίζοντας ολόκληρες ουρές από αυτοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους.
Περίπου 1.300 μαχητές της οργάνωσης ISIL κατάφεραν να θέσουν το πρωί της Τρίτης υπό τον έλεγχό τους τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, καταλαμβάνοντας κυβερνητικά κτίρια, τηλεοπτικούς σταθμούς και το αεροδρόμιο. Παράλληλα διέκοψαν τις επικοινωνίες ενώ απελευθέρωσαν περίπου 2.400 φυλακισμένους, πολλούς εκ των οποίων εξόπλισαν προκειμένου να ταχθούν στο πλευρό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε Κουρδική τηλεόραση, η ισλαμιστική οργάνωση ISIS άρπαξε 500 δισεκατομμύρια Ιρακινά δηνάρια από τις τράπεζες της πόλης, ποσό που ισοδυναμεί σε περίπου 425 εκατομμύρια δολάρια.
Η επέλαση των «τζιχαντιστών» αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η Μοσούλη είναι η μεγαλύτερη πόλη του Ιρακινού Κουρδιστάν, στο οποίο είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες και μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της χώρας. Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, προωθήθηκαν προς την πόλη Μπαϊτζί, όπου λειτουργεί μεγάλη μονάδα διύλισης πετρελαίου και πυρπόλησαν το δικαστικό μέγαρο και ένα αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι αντάρτες του ΙΚΙΛ προειδοποίησαν την τοπική αστυνομία και τις στρατιωτικές δυνάμεις να μην προβάλουν αντίσταση. Οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ έφθασαν χθες το βράδυ στην πόλη με 60 οχήματα και απελευθέρωσαν κρατουμένους. Τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί είναι τα μεγαλύτερα στο Ιράκ και προμηθεύουν με πετρέλαιο τις περισσότερες επαρχίες της χώρας.
Η Ουάσινγκτον καταδίκασε, με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και κάλεσε τις αντίπαλες ιρακινές πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν κατά των εχθρών του Ιράκ, χαρακτηρίζοντας το ΙΚΙΛ «απειλή για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ.
Φωτογραφίες: AFP, Reuters, AP