Eνας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το μαύρο που έπεσε στην ΕΡΤ, το λουκέτο που πυροδότησε την αρχή μιας πολιτικής κόντρας για τη δημόσια τηλεόραση, την κατάληψη του κτιρίου, τη δημιουργία του μεταβατικού φορέα και εν τέλει της ΝΕΡΙΤ.
Ηταν έξι το απόγευμα της 11ης Ιουνίου του 2013 όταν ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Μιλώντας με πολύ σκληρά λόγια, έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης» και τόνισε ότι η δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, θα ξαναλειτουργήσει με λιγότερους εργαζόμενους.
Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης –αρχικά αναλογικό και ακολούθως ψηφιακό- άρχισε σταδιακά να κόβεται, από τις 10 τη νύχτα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η απόφαση αυτή λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές από τη δημιουργία ρήγματος στην τρικομματική κυβέρνηση, με τον Φώτη Κουβέλη να αποχωρεί τελικά από την τρικομματική.
Tετράωρη στάση εργασίας σήμερα στα ΜΜΕ από τις 12:00-16:00
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνο από το μαύρο στην ΕΡΤ ο κλάδος έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00-16:00.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπως και όλες οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας και οι τρεις Ομοσπονδίες στο χώρο του Τύπου (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ) «επαναβεβαιώνουν την ακλόνητη και αταλάντευτη βούληση μας για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ».
Στις 19:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν αρχηγοί των κομμάτων και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.
Ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το δίκτυο της EΡΤopen, την ΕΤ3, τις συχνότητες των περιφερειακών ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα και από τα βραχέα σε όλο τον κόσμο.
«Στο συνεχιζόμενο εδώ και 12 μήνες αγώνα για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, κομβικό ρόλο για την μη ευόδωσή του, έπαιξε η δημιουργία και λειτουργία της κατ’ ευφημισμό "Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης''». Με αδιαφανείς διαδικασίες, με τροπολογίες επί τροπολογιών, με κατάργηση του ΑΣΕΠ, με διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, επιχειρήθηκε να λειτουργήσει η ΔΤ ως οριστική "ταφόπλακα" στην ΕΡΤ και την μακρά ιστορία της.
Η Ελλάδα ένα χρόνο τώρα κατέχει το θλιβερό παγκόσμιο προνόμιο να ισχυρίζεται ότι διαθέτει «Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» με προσωπικό εποχικούς υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι σε αυτή τη φάση έχουν υπενοικιασθεί στη ΝΕΡΙΤ» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.