Η πιο ακριβοπληρωμένη executive στις ΗΠΑ είναι... τρανσέξουαλ. Η Μαρτίν Ρόθμπλατ, ιδρύτρια της εταιρίας βιοτεχνολογίας United Therapeutics, ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 200 στελέχη επιχειρήσεων με κέρδη 38 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2013. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική της καινοτομία, καθώς προηγήθηκε η εγχείρηση αλλαγής φύλου στα 40 της χρόνια.
Η 59χρονη σήμερα γυναίκα, ήταν μέχρι εκείνη την εποχή άντρας με το όνομα Μάρτιν Ρόθμπλατ και μάλιστα παντρεμένος με τέσσερα παιδιά. Με σπουδές νομικής στο ενεργητικό της και χωρίς καμία εμπειρία από το χώρο της ιατρικής ή της φαρμακευτικής, ίδρυσε το 1996 την εταιρία που την έκανε πλούσια και διάσημη, αλλά, πάνω από όλα, έσωσε τη ζωή της κόρης της. Η μικρή αρρώστησε από μια σπάνια και δυνάμει θανατηφόρα ασθένεια που εμποδίζει τους πνεύμονες να αιματώνονται σωστά. Φάρμακο για την περίπτωσή της δεν υπήρχε, ενώ από την άλλη πλευρά, οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν ήταν πρόθυμες να πειραματιστούν σε κάτι που δεν θα τους επέφερε σίγουρο κέρδος.
Η Μαρτίν Ρόθμπλατ πείσμωσε και αποφάσισε να στήσει δική της εταιρία η οποία θα πραγματοποιούσε την έρευνα για το φάρμακο που θα έκανε καλά το παιδί της. Οπερ και εγένετο. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, η Τζένεσις Ρόθμπλατ είναι στα 29 της μια γυναίκα υγιής και γεμάτη ζωή, ενώ η δεύτερη «μητέρα» της είναι το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος επιχείρησης στις ΗΠΑ σύμφωνα με τη σχετική ετήσια λίστα που δημοσίευσαν πρόσφατα οι New York Times.
Η Μαρτίν Ρόθμπλατ είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Αγαπά τη δουλειά, αποφεύγει τη δημοσιότητα και σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Και όταν το κάνει, αποφεύγει να μιλά για το προσωπικό κομμάτι που σχετίζεται με την αλλαγή φύλου. «Να είστε ανοιχτόμυαλοι, αλλά και πρακτικοί», είναι η συμβουλή που δίνει σε νεαρούς επίδοξους επιχειρηματίες. «Να μην το βάζετε κάτω. Η επιχειρηματικότητα απαιτεί πάθος. Η ζωή του καθενός από εμάς είναι ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Προτρέπω τον καθένα να ανακαλύψει το πάθος του και να δουλέψει πάνω σε αυτό».
Εδώ να σημειωθεί ότι η Ρόθμπλατ είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον (ανδροκρατούμενο) κανόνα: Ανάμεσα στα 20 κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, μόνο η μία είναι γυναίκα, ενώ ανάμεσα στους 200 πιο ακριβοπληρωμένους υπάρχουν μόλις 11 γυναίκες.