Σε εξέλιξη τα Μερκούρεια στις Συκιές - iefimerida.gr

Σε εξέλιξη τα Μερκούρεια στις Συκιές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για 17η συνεχή χρονιά άρχισαν χθες στις Συκιές της Θεσσαλονίκης τα «Μερκούρεια», το θεατρικό φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με τη συμμετοχή κρατικών και δημοτικών θεάτρων απ' όλη τη χώρα.

Οι δέκα συνολικά θεατρικές παραστάσεις (από χθες Κυριακή 21 Αυγούστου ως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου) δίνονται στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ» (Καρόλου Κουν 13, Συκιές).

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών ο δήμαρχος και ιδρυτής του θεσμού των «Μερκουρείων» Σίμος Δανιηλίδης, (η θεατρική διοργάνωση άρχισε την ίδια χρονιά - το 1994- που «έφυγε» για πάντα η οραματίστρια των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων η Μελίνα Μερκούρη και είναι ο πρώτος που φέρει το όνομα της), δήλωσε: "Για εμάς τα "Μερκούρεια" είναι ευχή ζωής. Είναι η φιλοσοφία της πολιτιστικής μας επανάστασης. Ξέρουμε, όπως ήξερε και η Μελίνα, ότι το πεπρωμένο μιας ελεύθερης, δημοκρατικής και αξιοκρατικής χώρας πρέπει να είναι η ένταξη του πολιτισμού ως στάσης ζωής στην κοινωνία, στην εκπαίδευση, στην πολιτική σκέψη, στην κοινωνική δράση".

Το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεκίνησε χθες με το Εθνικό Θέατρο που παρουσιάζει (μια ακόμη παράσταση απόψε στις 9 μμ) τον "Ηρακλή Μαινόμενο" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού και ακολουθούν το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με μια σύνθεση μονόπρακτων του Ζαν Κοκτό με τίτλο "Ανθρώπινη Φωνή" σε σκηνοθεσία Γ. Ιορδανίδη με την Κ. Σαμαρά (23/7), το Θεσσαλικό Θέατρο με "Το Μελτεμάκι" του Π. Χορν σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου με τους Π. Καρακωστάνογλου, Ν. Βλαβιανού, Ελ. Ουζουνίδου κ.ά., (24/8), το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με το "Εκείνος κι Εκείνος" του Κ. Μουρσελά σε σκηνοθεσία Γ. Καραχισαρίδη με τους Τ. Χαλκιά και Π. Σκουρολιάκο (25/7), το θεατρικό εργαστήρι Νεάπολης "Θέσπις" με τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Κιουρτσίδη (27/8), το Δημοτικό Θέατρο Συκεών με την παράσταση "Ο λαγός κι ο μπάφος" σε σκηνοθεσία Τ. Ράτζου (28/8/), το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με την "Πινακοθήκη των ηλιθίων" του Ν. Τσιφόρου σε σκηνοθεσία Γ. Διαμαντόπουλου με τους Π. Αλμπάνη, Γ. Δρίτσα, Αλ. Κολλιόπουλο κ.ά. (29/8).

Τα "Μερκούρεια" θα κλείσουν με την καλοκαιρινή, επετειακή παραγωγή του ΚΘΒΕ "Μικρά Διονύσια" σε σκηνοθεσία Γ. Ρήγα - Γρ. Καραντινάκη την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στοιχίζουν 20€ και 15€ για μαθητές, φοιτητές, του ΚΘΒΕ και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας-Θεσσαλικό Θέατρο 15€ και 10€, και για όλες τις υπόλοιπες 12€ και 8€ φοιτητικό, μαθητικό, παιδικό.

Β.Χ./ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ