Πριν από μερικά χρόνια δεν θα υπήρχε αντίστοιχο ερώτημα, καθώς ο Internet Explorer αποτελούσε τη βασική επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των χρηστών του διαδικτύου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2008, ο browser της Microsoft είχε λάβει ποσοστά της τάξης του 90%. Με την τεχνολογία όμως να εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς, το «μονοπώλιο» του Internet Explorer δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ.
Η είσοδος του Mozilla Firefox ήταν η πρώτη μεγάλη τομή στον... κόσμο του browing. Ο Firefox ήταν ο πρώτος browser που όχι μόνο ανταγωνίστηκε τον Internet Explorer, αλλά κέρδισε και τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας. Οι μέρες που ο browser με έμβλημα την πορτοκαλί αλεπού ήταν... βασιλιάς του διαδικτύου όμως δεν κράτησαν πολύ. Η Google ετοίμασε τη δικιά της απάντηση, φτιάχνοντας τον Google Chrome και δημιουργώντας μια ακόμα αξιόπιστη επιλογή σερφαρίσματος. Παράλληλα η Apple, κυρίως μέσω των iPhone, κατάφερε να κάνει πιο δημοφιλή τον Safari.
Με αυτό το τρόπο, μέσα σε λίγα χρόνια οι χρήστες του διαδικτύου μπόρεσαν να επιλέξουν το browser της αρεσκείας τους, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Ετσι, τα υπερβολικά ποσοστά του Internet Explorer έκαναν... ελεύθερη πτώση και δημιουργήθηκε μια πραγματική μάχη για τα «ηνία» του διαδικτύου.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε χωριζόταν σε δύο βασικά μέρη, τα οποία έδωσαν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ποιο browser χρησιμοποιούν τόσο στον υπολογιστή τους, όσο και στο κινητό τους. Ο απίστευτος αριθμός πωλήσεων iPhone τα τελευταία χρόνια, ανέβασε το ποσοστό του Safari στο 59.1% στα κινητά. Ο Google Chrome μαζί με το λειτουργικό Android πιάνουν ένα ποσοστό κοντά στο 35% και βρίσκονται στη δεύτερη θέση, πίσω από το browser της Apple. Ο Internet Explorer καταγράφει απογοητευτικά ποσοστά ύψους μόλις 1.8%.
Οσον αφορά τους υπολογιστές όμως, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο browser της Microsoft παρόλο που έχει χάσει μεγάλο ποσοστό χρηστών του διαδικτύου, συνεχίζει να βρίσκεται στη πρώτη θέση με 43.3%. Στη δεύτερη θέση έρχεται το Google Chrome με 30.6%, ενώ ακολουθούν Firefox και Safari με ποσοστά 12.5% και 10.3% αντίστοιχα.
Δείτε το διάγραμμα που αποκαλύπτει τους δημοφιλέστερους browsers παγκοσμίως: