Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών έδωσαν αρκετές υποσχέσεις για παροχές, αποκατάσταση αδικιών και ανακούφιση των πολιτών σε μια συνεδρίαση που θύμιζε ελαφρώς προεκλογικές καταστάσεις.Ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του προς τους υπουργούς, έκανε λόγο για μια «νέα μέρα» με βάση τη νέα κυβέρνηση τονίζοντας ότι επόμενο βήμα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, την αισιοδοξία και την ελπίδα.
Μίλησε για ακόμη μια φορά για τις θυσίες του ελληνικού λαού και το πόσα οφείλει η κυβέρνηση σε αυτόν, υποσχόμενος να πραγματοποιήσει κινήσεις για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια και την κρίση και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς, έκανε και επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιουλίου και τα οποία, όπως ανέφερε, θα δώσουν νέα ώθηση.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά:
Σημείωσε, ακόμη, ότι έχει προγραμματιστεί ο οδικός χάρτης για μείωση των φορολογικών βαρών στα επόμενα χρόνια και ανακοίνωσε ότι οι πρώτες ενέργειες θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.
«Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι θα υποχωρήσουν οι φορολογικοί συντελεστές στα επόμενα χρόνια χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.
Τέλος, πρόσθεσε ότι βασικό στοίχημα της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας και υπογράμμισε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους άνεργους.
«Η τάση απασχόλησης έχει γυρίσει προς τα πίσω. Υπάρχουν προοπτικές μεγάλης μείωσης στα επόμενα χρόνια και στόχος είναι να γυρίσει προς τα πάνω, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που είναι άνεργα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Βενιζέλος: Προτεραιότητα η αποκατάσταση των αδικιών
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, κατά την ομιλία του υποστήριξε ότι «ο ελληνικός λαός επέλεξε σταθερότητα» για να συμπληρώσει ότι «Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και όσοι περιμένουν έναν νέο μνημόνιο θα απογοητευθούν. Προτεραιότητά μας είναι τώρα η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων».
Γκίκας Χαρδούβελης: Να κοιτάξουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Την ίδια στιγμή όλοι περίμεναν τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος, κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής, επιβεβαίωσε πως η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία, ενώ έστειλε και μήνυμα προς το εξωτερικό αναφέροντας ότι «θα κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι η Τρόικα».
Σημείωσε ότι προτεραιότητά του είναι να κοιτάξει την μικροοικονομία, προσθέτοντας ότι «θα κοιτάξουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Κάθε οικογένεια έχει υποστεί την ύφεση και έχει ανέργους».
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, επισήμανε ότι «η οικονομία έχει ακόμη προβλήματα, αλλά σταθεροποιείται», ενώ έκανε ειδική αναφορά στα κόκκινα δάνεια.
Μάλιστα, έδωσε και «συμβουλές» προς τα αριστερά και τα δεξιά του τονίζοντας «Η Αριστερά καλό είναι για αυτό που ζητάει να υπάρχει προϋπολογισμός και η Δεξιά να ξεχάσει τον ατομισμό».
Αλλα λέει η έκθεση -βόμβα του ΔΝΤ
Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά και οι νέοι υπουργοί ορκίζονταν και αναλάμβαναν τα χαρτοφυλάκιά τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδινε ένα ισχυρό χτύπημα μέσω της έκθεσής του η οποία ανακοινώθηκε μάλλον την πιο λάθος στιγμή για τη νεόκοπη κυβέρνηση.
Η Εκθεση Αξιολόγησης μιλάει για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ του 2015 διευρύνοντας την εκτιμώμενη τρύπα στα 3,7 δισ. έως το 2016. Το Ταμείο βλέπει ακόμη χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ, ενώ επιφέρει και άλλα χτυπήματα, καθώς ζητάει νέα μέτρα και απολύσεις.
Τονίζει, παράλληλα, ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία αύξηση μισθών, ενώ, ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν, σε τηλεδιάσκεψη έδειξε αρνητικός στην προοπτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
«Αναφορικά με τους φορολογικούς συντελεστές, ασφαλώς και συμφωνώ ότι οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί και θεωρώ σωστό τον μακροπρόθεσμο στόχο για τη μείωση τους. Επομένως, είναι κάτι που θα το υποστήριζα σθεναρά αλλά βέβαια πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» απάντησε χαρακτηριστικά ο Πολ Τόμσεν στη σχετική ερώτηση, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του εν όψει της κρίσιμης αξιολόγησης του Φθινοπώρου, όπου η Αθήνα προετοιμάζεται να ζητήσει κατ' αρχήν την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.
Φωτογραφία: Eurokinissi