Gaucho: Οι παραδοσιακοί καουμπόιδες της Βραζιλίας που σταμάτησαν το χρόνο [εικόνες] - iefimerida.gr

Gaucho: Οι παραδοσιακοί καουμπόιδες της Βραζιλίας που σταμάτησαν το χρόνο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες μέρες πριν το Μουντιάλ και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Βραζιλία. Ωστόσο ενώ ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει για το καρναβάλι του Ρίο αλλά και τις φαβέλες, υπάρχει μία ακόμη τοπική παράδοση, άγνωστη στο ευρύ κοινό κι όμως στενά συνδεδεμένη με τα αγαπημένα μας γουέστερν.

Οι παράδοση των Γκάουτσος (Gaucho), των καουμπόιδων της Βραζιλίας, έχει λατινοαμερικάνικη προέλευση και υπάρχει ακόμη σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στο Rio Grande do Sul, δίνοντας μία λαογραφική πνοή στον σύγχρονο πολιτισμό.

Οι Gaucho πλέον ζουν στις πάμπας της Νότιας Αμερικής, το Γκραν Τσάκο, τα λιβάδια της Παταγονίας, καθώς και σε περιοχές της Αργεντινής, της νότιας Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης, της ανατολικής και νότιας Βολιβίας και της Νότιας Χιλής. Στη Βραζιλία ειδικά, ο όρος Gaúcho χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τους κατοίκους του Rio Grande do Sul.

Αποτελούν το αντίστοιχο ισοδύναμο των καουμπόιδων της Βόρειας Αμερικής, ωστόσο παρόλο που υπάρχουν ακόμη και στις μέρες μας, οι Gaucho γνώρισαν ακμή κατά τον 19ο αιώνα, αποτελώντας την πλειοψηφία του πληθυσμού της υπαίθρου, που έβοσκε τα βοοειδή στις αχανείς εκτάσεις.

Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις σχετικά με την προέλευση του όρου. Πιθανότατα προέρχεται από τον ισπανικό όρο chaucho (που σημαίνει βοσκός), ενώ η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου χρονολογείται στην ανεξαρτησία της Αργεντινής το 1816.

Οι Gaucho διαδραμάτισαν σημαντικό συμβολικό ρόλο στα εθνικιστικά συναισθήματα των περιοχών αυτών, ιδιαίτερα της Αργεντινής, της Παραγουάης της Ουρουγουάης και της Βραζιλίας.

Το επικό ποίημα Martín Fierro του Χοσέ Χερνάντες, το οποίο θεωρείται από ορισμένους το εθνικό έπος της Αργεντινής, αναφέρεται στους gaucho ως το σύμβολο της εθνικής παράδοσης της Αργεντινής ενάντια σε τάσεις εξευρωπαϊσμού.

Οπως και οι καουμπόηδες της Αμερικής στο Τέξας, έτσι και οι Gauchos παραμένουν περήφανοι λάτρεις τον αλόγων, αφού ανέκαθεν, το άλογο ενός Gaucho αποτελούσε γι' αυτόν κάτι περισσότερο από ιδιοκτησία.

Κατά τη διάρκεια των πολέμων του 19ου αιώνα, το ιππικό του Southern Cone, αποτελούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από Gauchos, ενώ πολλοί caudillos χρησιμοποιούσαν τους Gaucho για να ελέγχουν τις επαρχίες της Αργεντινής.

Ο τρόπος ζωής και διατροφής τους παραμένει ίδιος ακόμη και στις μέρες μας με τη δίαιτα τους να αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από βοδινό κρέας και Yerba Mate ένα φαγητό από φύλλα του δέντρου yerba, πλούσιου σε καφεΐνη και θρεπτικά συστατικά.

Οσο για το ντύσιμο, οι Gauchos έχουν ευδιάκριτα χαρακτηριστικά. Η στολή τους συνήθως περιλαμβάνει ένα πόντσο (το οποίο χρησίμευε ως κουβέρτα για τη σέλα και τον ύπνος), το φασόν (μεγάλο μαχαίρι), ένα rebenque (δερμάτινο μαστίγιο), και φαρδιά παντελόνια που ονομάζονται bombachas, με tirador, ή Chiripa για ζώνη. Το χειμώνα, οι Gauchos φορούσαν απλώς πιο βαριά ποντσο από μαλλί για την προστασία από το κρύο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ