Νέο κρας τεστ της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς - iefimerida.gr

Νέο κρας τεστ της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς

Νέο κρας τεστ της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αναπόφευκτη θεωρείται η νέα αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες φαρμακείων, καθώς οι προβλέψεις του Επικαιροποιημένου Μνημονίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Κατ' αρχήν μπορεί να έχει καθυστερήσει αλλά δεν μπορεί να μην υλοποιηθεί η υποχρέωση νομοθετικής παρέμβασης για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων, καθώς πρόκειται για ένα από τα έξι προαπαιτούμενα της υποδόσης του Ιουνίου. Στη πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει χρόνο για διαβουλεύσεις έως ότου λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής, πάντα υπό την πίεση της Τρόικα, η οποία έχει εκφράσει ανεπισήμως τη δυσαρέσκεια της για το πρόωρο κλείσιμο της Ολομέλειας και καθυστερήσεις που συνεπάγεται αυτή η κίνηση.

Ο Ιούνιος χαρακτηρίζεται κρίσιμος και για έναν ακόμα λόγο. Όπως επισημαίνεται στο Τεχνικό Μνημόνιο (σελ. 285), στο τέλος του μήνα θα πρέπει να αξιολογηθεί το κατά πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα και εφόσον διαπιστωθεί ότι αυτό δεν συνέβη παρά τη μερική απελευθέρωση που υλοποιήθηκε με τον τελευταίο εφαρμοστικό νόμο, τότε θα πρέπει να γίνει άμεση και πλήρης απελευθέρωση στη λιανική τους πώληση.

Το τρίτο χρονικό ορόσημο συμπίπτει με την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα για την πλέον κρίσιμη αξιολόγηση, αφού συνδέεται με τις δημοσιονομικές πολιτικές των επόμενων ετών και βέβαια με την διευθέτηση του Χρέους. Το Σεπτέμβριο, λοιπόν, θα επανεξεταστεί το πλαίσιο για την ιδιοκτησία και λειτουργία των φαρμακείων, με βάση το τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στόχο τη νομοθετική παρέμβαση έως το τέλος του έτους, προκειμένου να εναρμονιστεί το εθνικό πλαίσιο με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Αν και οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει στην άρση διαφόρων περιορισμών (ένα φαρμακείο ανά φαρμακοποιό, ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, άδεια Νομαρχίας) κατά την τελευταία μαραθώνια αξιολόγηση, η Τρόικα επιμένει ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια, που εν τέλει εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και τη μείωση των τιμών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ