Δύσκολα θα τον δει κανείς σε γκαλά και κοσμικές συγκεντρώσεις. Μια αναζήτηση θα πείσει και πλέον δύσπιστο: ο πρόεδρος της ιδρυτής της γνωστής εταιρείας Folli Follie, Δημήτριος Κουτσολιούτσος έχει να... υπερηφανεύεται για τις ελάχιστες φωτογραφίες του που υπάρχουν στο google.
Είναι άνθρωπος της αγοράς και όχι των σαλονιών. Για το Bloomberg είναι ο κρυμμένος δισεκατομμυριούχος από την Ελλάδα που ανεβαίνει σταδιακά με άξονα την ανάπτυξη της επιχείρησής του.
Με αφιέρωμα στη ραγδαία πρόοδο της εταιρείας και με υποσημειώσεις στον άρθρο που κρύβεται πίσω από το... θαύμα, το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο παρουσιάζει ένα αληθ ινό success story που δεν δείχνει να έχει τέλος.
Οπως σημειώνει, η Folli Follie έχει απλωθεί στο Λονδίνο και φυσικά διαθέτει τα ομώνυμα καταστήματα στην Ελλάδα (με έδρα την Αθήνα) και ο κύκλος εργασιών του τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί!
Ο Ιάκωβος Κουρτέσης, αναλυτής της Πειραιώς Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ μιλώνυας στο Bloomberg εξηγεί το φαινόμενο ως εξής: «Η οικογένεια Κουτσολιούτσου κατάφερε να πάρει την εταιρεία από μια πολύ δύσκολη περίοδο, όταν υπήρχε αμφιβολία αν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Με στρατηγικές συμφωνίες κατάφερε να απλωθεί στην Κίνα, ενώ υπάρχουν προοπτικές για επέκταση στη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική».
Ο κ. Κουτσολιούτσος ελέγχει το 36% εταιρείας, κάτι που εκτιμάται σε 1 δισ. δολάρια. Ο 71χρονος επιχειρηματίας έχει τουλάχιστον 75 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από το μερίδιο των πωλήσεων και των μερισμάτων, σύμφωνα με το Δείκτη Bloomberg για τους Δισεκατομμυριούχους.
Ενδεικτικό του χαμηλού προφίλ του είναι ότι αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Bloomberg, ακόμα και μέσω e-mail.
(Δεξιά στη φωτογραφία η γυναίκα του, Αικατερίνη)
Το πρώτο κατάστημα, όπως πληροφορεί το άρθρο, το άνοιξε το 1982 στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με τη σύζυγό του Αικατερίνη. Έπειτα από 15 χρόνια μπήκε στο χρηματιστήριο, ενώ συνενώθηκε με τα Duty Free Shops και την Elmec Sport, το 2010. Ο γιος του κ. Κουτσολιούτσου, Γιώργος, αυτή τη στιγμή είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
«Συγκρατημένη αισιοδοξία»
Η εταιρεία πλοηγήθηκε εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πουλώντας 9,5% των μετοχών στην κινεζική Fosun το 2011, η οποία ενίσχυσε την επέκταση της εταιρείας στην Κίνα.
Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν σε 934 εκατομμύρια ευρώ (1,3 δισ. δολ.) το 2013 από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ το χρέος μειώθηκε κατά 519.000.000 ευρώ σε 223.000.000 ευρώ. Στα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων περιθώριο κέρδους,, ανήλθε σε δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 21 τοις εκατό.
Είναι σαφές, σημειώνει το Bloomberg, οι επιδόσεις της Folli Follie έρχονται σε αντίθεση με την αδυναμία της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας, όπου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε 1,1 % κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 και η ανεργία ανήλθε στο 28% στο τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία.
«Κοιτώντας προς το μέλλον, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία» είχε δηλώσει ο κ. Κουτσολιούτσος το 2012 επιστολή του προς τους μετόχους. «Πιστεύουμε ότι οι ανταγωνιστικές δυνάμεις μας, μαζί με τις στρατηγικές ανάπτυξης που έχουμε εφαρμόσει, θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε συνεχή οικονομική επιτυχία».
Ο γιος του, Γιώργος