Με την ελπίδα η οικονομική μηχανή της Ευρώπης να πάρει μπρος και να ανεβάσει «στροφές» ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε χθες την μείωση των επιτοκίων αλλά και μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Πάντως επιτελικά στελέχη Ελληνικών τραπεζών κρατούν μικρό καλάθι, καθώς όπως εκτιμούν δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα.
Η ΕΚΤ προχώρησε χθες στη μείωση του βασικού επιτοκίου σε ιστορικά χαμηλό σημείο - 0,15% - ενώ το επιτόκιο με το οποίο οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους στην ΕΚΤ, διαμορφώθηκε για πρώτη φορά σε αρνητικό επίπεδο (-0,10%).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης, ωστόσο πρόκειται για μικρή μεταβολή που λίγο αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα. Για παράδειγμα , σε ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 15 έτη η μηνιαία δόση από τα 702 ευρώ να μειωθεί στα 693 ευρώ.
Σε ένα δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 30 έτη, η δόση θα μειωθεί από τα 870,7 στα 856 ευρώ τον μήνα.
Σε ό,τι αφορά το αρνητικό επιτόκιο σημειώνουν ότι αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τη διατραπεζική αγορά, ωστόσο όπως διευκρινίζουν η διατραπεζική αφορά μικρής διάρκειας χρηματοδοτήσεις –μιας ή λίγων ημερών– που μικρή επίδραση θα έχουν στην κατάσταση ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών. Η επίδραση θα είναι θετική αλλά όχι καθοριστική.
Σύμφωνα με τις τράπεζες, τα άμεσα οφέλη για τις εγχώριες τράπεζες είναι περιορισμένα, ωστόσο το σημαντικό είναι τα μέτρα της ΕΚΤ να αποδειχθούν αποτελεσματικά και να οδηγήσουν σε ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης, κάτι που ασφαλώς θα είχε εξαιρετικά θετική επίδραση και για την εγχώρια οικονομία.